Soukromí: konečná hranice. Toto jsou objevitelské cesty NSA, jenž dorazí až do každého počítače a postarají se o jakákoliv data, která lze ukrást a zaznamenat na věčnost. Toto je probíhající mise: k prozkoumání internetu a všech TCP/IP paket, abychom vypátrali všechny nové emaily, zaznamenali všechny telefony, našli všechna zadní vrátka, všechny web-kamery a bankovní účty, abychom směle došli až tam, kam žádný člověk ať už se soudním příkazem nebo bez něj, ještě nikdy nedospěl. Ti, kdo si vzpomenou na náš stručný životopis „Poznejte muže, co má na starosti americkou tajnou kybernetickou armádu“ si pamatují, že než byl Keith Alexander postaven do čela NSA, „býval jednohvězdičkovým generálem, co měl na starosti Armádní velitelství zpravodajství a bezpečnosti, tj. celosvětovou síť 10 700 špionů a odposlouchávačů.

V tom roce v březnu řekl novinám ve svém domovském městě Syracuse, že jeho prací je objevovat hrozby pro tuto zemi. „Musíme si udržet náskok před svými protivníky,“ řekl Alexander. „Je to šachová partie a nechcete v ní být poraženi.“ Ale jen o šest měsíců později Alexander a zbytek americké zpravodajské komunity utrpěl zničující porážku, když byli překvapeni útoky z 11.9. Po tomto útoku nařídil svým armádním odposlouchávacím operátorům, aby začali ilegálně monitorovat telefonní hovory a emaily amerických občanů, kteří neměli nic společného s terorismem, včetně intimních telefonních hovorů mezi žurnalisty a jejich manželkami. Kongres později poskytl telekomunikačním operátorům, kteří v tom vládě napomáhali, retroaktivní imunitu.“

Tolik je toho známo. To, co může přijít jako překvapení, je, že během jeho funkčního období jako AISC dal Alexander dost jasně na srozuměnou, že se vnímá jako dalšího Jamese K. Kirka ze Star Treku, nebo jako pozdějšího Jean-Luc Piccarda z prodloužení, i když je to založeno jen na tom, jak vyzdobil svou „kancelář“ – s legračním názvem „Centrum informační dominance.“ Legrační je to proto, že řekl, že ta informační dominance naprosto selhala při předvídání událostí z 11. září.

Článek ve Foreing Policy obsahuje tento klenot:

„Když vedl Armádní velitelství zpravodajství a bezpečnost, tak Alexander zavedl mnohé ze svých budoucích spojenců do Fort Belvoir na exkurzi svou operační základnou, zařízením známý jako Centrum informační dominance. To bylo konstruováno podle Hollywoodského předlohy uspořádané tak, aby napodobovala můstek mezihvězdné lodi Enterprise ze Star Treku, celá s chromovanými panely a počítačovými stanicemi a ohromným televizním monitorem na přední zdi, a i s dveřmi, co vydávaly ten „húš“ zvuk, když se šoupaly při otvírání a zavírání. Zákonodárci a další důležití činitelé zaujali svá místa, sedíc v koženém ‚kapitánském křesle‘ uprostřed této místnosti, a sledovali, jak Alexander, milovník science fiction filmů, předváděl své datové nástroje na velké obrazovce.

„‘Každý si chtěl alespoň na chvilku do toho křesla sednout, aby dělal Jean-Luc Picarda,‘ říká penzionovaný důstojník, co měl na starosti VIP návštěvy.“

Alexander svým velitelským centrem, z něhož přecházel zrak, členům Kongresu učaroval. A také si našel čas, aby s nimi poseděl v jejich kancelářích, a vysvětlil jim záludnosti moderních technologií jednoduchým, prostým jazykem. Předváděl zvládání tohoto oboru, aniž by ty, co o něm neměli ponětí, zastrašoval.

Dnes díky Glennu Greenwaldovi z Guardian, který vypátral jeho provedení a řekl, že Centrum informační dominance je podle konstrukce připravené DBI Architects, která měla údajně na starosti vytvoření celkového pracovního prostředí, už máme i náhled na to, jak až Star Trekově megalomanicky o sobě ti, co odchytávali veškerou americkou a globální elektronickou komunikaci a finanční transakce, smýšleli.

Od Greenwalda:

Je to labyrint o rozloze 10 740 čtverečních stop ve Fort Belvoir ve Virginii. Prospekt se vemlouvá s tím, jak prominentně umístěné křeslo poskytuje velícímu důstojníkovi nepřetržité zorné pole 22‘-0“ široké projekční plochy“:

Ten chvalozpěv dále popisuje, jak „tento projekt obsahoval renovaci standardního kancelářského prostoru na vysoce utajené, ultramoderní operační centrum.“ Jeho „primární funkcí je umožnit 24 hodin denně pro celý svět vizualizaci, plánování a provádění koordinovaných informačních operací pro US Army a další federální agentury.“ Ohromuje to: „Futuristické, leč zřetelně militaristické uspořádání dále umocňuje Velitelská konzola poskytující iluzi, že člověk je na palubě hvězdné lodi:“

Jakýkoliv zběžný pohled od lidské historie dokazuje, jak nesmírně iracionální je důvěřovat, že lze věřit mocným frakcím uplatňujícími pravomoc k dalekosáhlému dohledu s jen malou mírou odpovědnosti a transparentnosti. Ale čím pyšněji se holedbají svou imperiální bohorovností na warpový pohon, tím iracionálnějším se to stává.

A ještě pár dalších obrázků o tom, jak si egomaniaci s nekontrolovanou mocí užívali výzdobu svého pracoviště:

Zdroj:  zerohedge.com