Zatímco Spojené státy přeskupují své námořní síly ve Středomoří, protože uvažují o možné vojenské reakci na nedávný vývoj v Sýrii (ZDE a ZDE), přinejmenším dva další státy se připojují k přípravám na námořní ofenzivu proti tomuto středovýchodnímu národu. Níže jsou díky Reuters a Stratfor podrobnosti o amerických, francouzských a britských silách v této oblasti, které by se mohly do případného útoku zapojit.


[quote align="center" color="#999999"]

SPOJENÉ STÁTY

  • Americké vojenské zdroje v pátek řekly, že US Navy navýšila počet svých křižující střely nesoucích torpédoborců ve Středomoří na čtyři ze tří odložením návratu torpédoborce USS Mahan třídy Arleigh Burke do Spojených států.
  • Letadlová loď USS Harry S Truman, zcela nejmocnější válečná loď v oblasti minulý týden opustila Středomoří, když odplula Suezským kanálem do Rudého moře.
  • Obranní experti říkají, že tato letadlová loď by i tak mohla na Sýrii zaútočit, ač je jižně od Suezu. Zrovna tak, jako je Truman nosičem letadel, několik jejích doprovodných lodí je také schopno pálit křižující střely Tomahawk k protipevninským útokům.
  • Od počátku letošního roku mají Spojené státy také v Jordánksu tryskáče F-16, kde zůstávají po letošním velkém vojenském cvičení na žádost jordánské vlády. Rovněž mají velkou leteckou základnu v Turecku v Incirliku, která by snadno mohla letadla pro širší vojenskou kampaň zněkolikanásobit.

FRANCIE

  • Francouzská jaderná letadlová loď Charles de Gaulle, co v posledních týdnech prošla úplnou větší rekonstrukcí, je už provozuschopná. Oficiální činitelé říkají, že prozatím zůstává ve středomořském přístavu Toulon.
  • Francie má rovněž své tryskáče Rafale a Mirage umístěné ve Spojených arabských emirátech, a ty by potenciálně mohly dosáhnout do Sýrie.

BRITÁNIE

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com