Akce USA a EU, které aktivně nadržovaly státnímu převratu v Kyjevě, jsou narušením Budapešťského memoranda, které zaručuje územní celistvost a suverenitu Ukrajiny, prohlásilo dnes MZV RF. Moskva nechápe, jak se do těchto záruk zapadají nejednou znějící ze strany USA a EU během kyjevských nepokojů hrozby vyhlášení sankcí proti ukrajinskému vedení. „Jak máme chápat stálou přítomnost západních emisarů na kyjevském Euromajdanu? Jak máme kvalifikovat prohlášení západních


partnerů USA a EU o tom, že nepovažují za legitimní zvolenou podle ústavy hlavu státu, na rozdíl od nových vedoucích činitelů, jež byli jmenováni na náměstí s porušením všech ústavních procedur,“ praví se v prohlášení ruského MZV.

 

Rusko je znepokojeno růstem antisemitismu na Ukrajině

Federace židovských obcí v Rusku se obrátila na ukrajinské úřady s výzvou, aby nedopustily projevy antisemitismu. Tyto výzvy však zatím zůstávají bez odpovědi. Lidé, kteří se během státního převratu dostali na Ukrajině k moci, se snaží si růstu nacionalistických nálad v zemi nevšímat.

Ruská židovská veřejnost doufá, že se Ukrajině podaří nárůst antisemitismu zarazit. Federace ruských židovských obcí toto prohlášení učinila v souvislosti s nedávným zmlácením rabína v Kyjevě. Dva neznámí pachatelé napadli dobrovolníka židovské záchranné organizace Gidela Koena, když šel do nemocnice, aby navštívil pacienta. Rabín byl surově zbit a útočníci z místa činu uprchli. Jedná se o typický projev pouličního antisemitismu, zdůraznil v rozhovoru pro Hlas Ruska vedoucí tiskové služby Federace ruských židovských obcí Andrej Glocer:

Antisemitismus se začíná výrazně projevovat za situace společenské a politické nestability. Na Ukrajině byly zaznamenány případy napadení židů a synagog. Naše obec ale přeci jenom doufá, že se podobné události nezmění v trend. Antisemitismus se pravidelně objevuje v té, či oné zemi. A bohužel, k takovým útokům periodicky dochází jak v ulicích Kyjeva, tak i v ulicích dalších evropských měst.

Koenův případ zdaleka není prvním případem projevu antisemitismu na Ukrajině. Například, v lednu byl v Kyjevě těžce zraněn třicetiletý žid Ben-Glikman. Několik dní předtím v Kyjevě došlo k napadení učitele z Izraele, který vyučoval v židovské škole. V různých městech byly zaznamenány případy napadení různých židovských náboženských objektů. V noci na 28. února neznámí vandalové pomalovali stěny synagogy v Simferopolu. Napadena byla i synagoga v Záporoží, na kterou neznámí pachatelé házeli zápalné lahve. A v Nikolajevě byl poskvrněn památník obětem holocaustu.

Podle předběžného vyšetřování mají tyto útoky na svědomí aktivisté nacionalistické strany Svoboda. Její vůdce Oleg Ťjagnibok, jeden z hrdinů „Majdanu“, byl už v roce 2012 zařazen na seznam nejnebezpečnějších antisemitů současnosti, který sestavilo Centrum Simona Wiesenthala.

Na politickou krizí zachvácené Ukrajině došlo k posílení nacionalistických nálad jako celku. Stále častější jsou případy bití Rusů a rusky hovořícího obyvatelstva. Ve Lvovské oblasti neznámí pachatelé poskvrnili památník sovětským vojákům.

Současně se mezinárodní experti, kteří v poslední době navštívili Ukrajinu, snaží si těchto incidentů nevšímat. Zavírají oči před útoky se zjevně rasistickým kontextem, a také před vyobrazeními svastik a vůdce ukrajinských nacionalistů z doby Druhé světové války Stěpana Bandery, kterými dnes Kyjev překypuje.

Zdroj: czech.ruvr.ru