Materiály poukazující na to, že u Damašku použily chemické zbraně síly syrského prezidenta Bášara Asada, byly připraveny před údajným incidentem z 21. srpna, řekl ruský ministr zahraničí. Moskva nadále bedlivě monitoruje události obklopující „domnělý“ chemický útok u Damašku, řekl v prohlášení mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič. „Dostáváme další nové důkazy, že ten zločinný akt měl povahu provokace,“ zdůraznil. „Zvláště jsou to zprávy obíhající po Internetu, zvláště ty materiály o incidentu a obvinění proti vládním vojskům, které byly vystaveny už několik hodin před tzv. útokem. Byla to tudíž dopředu naplánovaná akce.“


Obvinění z chemického útoku u Damašku značí rozpoutání „další vlny anti-syrské propagandy,“ a v tomto kontextu jsou apely na Radu bezpečnosti OSN, aby okamžitě proti Sýrii použila sílu, „ozývající se z určitých hlavních měst EU neakceptovatelné,“ řekl Lukaševič.

Mluvčí ministerstva zahraničí řekl, že Asadova vláda předvedla k otázce chemických zbraní „konstruktivní přístup“ tím, že dovolila expertům OSN vstup do země.

Je však alarmující, že „ty samé signály“ nepřichází od syrské opozice, která až dosud neprojevila ochotu zajistit bezpečí a účinné operace vyšetřovatelům OSN na území, které kontroluje, řekl.

„To přímo překáží objektivnímu vyšetřování domněnek o možných případech použití chemických zbraní v Sýrii, po kterém volají mnohé země a které ruská strana podporuje,“ poznamenal Lukaševič.

Ruské ministerstvo zahraničí „silně apeluje na ty, kdo by mohli vyvinout tlak na opozici, aby tak učinili, aby tak byly provedeny kroky nezbytné, aby se zajistila plná realizace cílů mezinárodní mise expertů,“ řekl tento mluvčí.

Mezi tím Británie svaluje za chemický útok u Damašku vinu na Asadovy síly s tvrzením, že si myslí, Syrská vláda „něco skrývá.“

„Vím, že někteří lidé ve světě by rádi řekli, že tohle je nějaký druh konspirace provedený syrskou opozicí,“ říká William Hague, britský ministr zahraničí, v citaci uvedené Reuters. „Myslím si, že šance na to, jsou zanedbatelně malé, a my si rozhodně myslíme, že to byl chemický útok Asadova režimu.“

Zprávy o použití chemických zbraní v předměstské oblasti Ghouta na okraji Damašku se v pro-opozičních médiích objevily ve středu 21. srpna v souběhu s příletem vyšetřovatelů OSN do syrského hlavního města.

Islamističtí rebelové tvrdí, že při tomto útoku bylo zabito více než 1 000 lidí včetně mnoha dětí, zatímco vláda říká, že tato obvinění byla vyfabrikována, aby kryla porážky opozice na bojišti a podvrátila práci mise OSN.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com