Americký vojenský soudce ve středu odsoudil vojína Armády Bradley Manninga k 35 letům vězení za úniky stovek a tisíců tajných dokumentů ke skupině proti utajování WikiLeaks. Rovněž byl propuštěn z ozbrojených sil se ztrátou cti. Manning, 25, přiznal úniky tajných materiálů v největším množství takto uniklých informací v americké historii včetně tisíců válečných deníků o amerických operacích v Iráku a Afghánistánu z dob, kdy pracoval jako zpravodajský analytik na předsunuté základně v Iráku. K 700 000 přes Manninga uniklých souborů patřilo i video s útokem amerického vrtulníku z roku 2007 v Bagdádu, který údajně zabil tucty civilistů včetně kameramana Reuters a jeho řidiče.


„Je mi líto, že jsem ublížil lidem. Je mi líto, že jsem ublížil Spojeným státům,“ řekl minulý týden Manning vojenské soudkyni plukovnici Denise Lind během slyšení k vynesení rozsudku ve Fort Meade v Marylandu. „Omlouvám se za nechtěné důsledky svých činů. Věřil jsem, že lidem pomůžu, ne, že lidem ublížím,“ řekl.

Minulý měsíc Lind neshledala Manninga vinným z nejtěžšího obvinění, z napomáhání nepříteli, což by mu mohlo vynést rozsudek na doživotí.

Byl usvědčen z četných aktů špionáže, zrovna tak jako krádeže a počítačového podvodu ve spojitosti s uniklými svazky tajných amerických vojenských dokumentů k WikiLeaks a hrozilo mu 90 let vězení.

Prokurátoři žádali rozsudek 60 let vězení.

„Tento soud musí vyslat poselství každému vojákovi, který uvažuje o ukradení tajných informací,“ řekl vojenský prokurátor kapitán Joe Morrow. „Zločiny proti národní bezpečnosti, které podvrací celý systém, se musí brát vážně.“

„Obhajoba žádala rozsudek, který mu dovolí, aby měl nějaký život,“ řekl v pondělí obhájce David Combs, který žádal, aby nedostal více než 25 let za mřížemi.

Manning byl zatčen v květnu 2010 v Iráku a byl držen v Marine Corps Brig v Quantico ve Virginii u Washingtonu, kde jak říká jeho právník, byl podroben krutým a neobvyklým trestům včetně ponižujících nočních svlékacích prohlídek a zadržování osobních věcí.

„Vím, že jsem mohl být lepším člověkem, a budu lepším člověkem,“ řekl minulý týden Manning soudu.

„Doufám, že mi dáte příležitost to dokázat nikoliv slovy, nýbrž činy, že jsem dobrý člověk a že se mohu vrátit k produktivní vrstvě společnosti,“ řekl.

Rusko, které poskytlo dočasný azyl jinému americkému zpravodajskému vynašeči Edwardu Snowdenovi, Manningův rozsudek kritizovalo jako „drsný.“

„Americké činitele často slyšíme kritizovat soudní rozhodnutí v jiných zemích týkající se údajného porušení práva na svobodu projevu, shromažďování a dalších občanských práv. Avšak když jsou v sázce americké zájmy, jako tomu bylo v případě Bradley Manninga, přijímá americký justiční systém neospravedlnitelně drsná rozhodnutí… bez jakýchkoliv ohledů k lidským právům,“ řekl v prohlášení ve středu pověřenec pro lidská práva ruského ministerstva zahraničí Konstantin Dolgov.