Zahraniční média píší, že obchod na privatizaci 19,5% ruské Rosněfti byl neočekávaným , a to i pro trhy, a byl „triumfem pro prezidenta Vladimira Putina“ během platnosti protiruských sankcí. Ředitel Rosněfti Igor Sečin ve středu informoval prezidenta o dokončení obchodu na privatizaci 19,5% akcií největší ruské ropné společnosti za 10,5 miliard euro. Kupujícími a strategickými investory se staly konsorcium Glencore a katarský suverénní fond.


Neočekávaný triumf

„Glencore a suverénní fond Kataru se stanou vlastníky 19,5% akcií ruské společnosti Rosněfť díky neočekávanému obchodu za 10,5 miliard euro, který skončil triumfem pro Vladimira Putina," píší noviny Financial Times.

Noviny The Guardian zdůrazňují, že zpráva o obchodu se stala „pro trhy neočekávanou", jelikož společnost nedávno bojovala s dluhy kvůli nízké ceně za surovinu, které v jednu chvíli dosahovaly 30 miliard dolarů. Na očekávání trhů neměl vliv ani ten fakt, že výkonný ředitel Glencore v prosinci prohlásil, že aktivní činnost na snížení nákladů byly ukončeny.

„Sečin dříve prohlásil, že čínští a kazašští zájemci pravděpodobně dostanou části společnosti, ovšem Glencore a katarský suverénní fond se objevily z ničeho nic a nabídly výhodnější podmínky," píše magazín Forbes.