Parabeny, ftaláty, hliník, olovo – seznam dobře známých kosmetických celebrit, od kterých se už mnoho z vás drží v uctivé vzdálenosti. Nyní si do něj můžete přidat další. Jmenuje se methylisothiazolinon nebo také zkráceně MI a je to skutečně kanón. Setkat se s ním můžete v krémech, šampónech, mýdlech a dalších kosmetických produktech. Hlavouni zaobírající se dermatologií nejen ve svém volném čase, ale i v profesionálním měřítku, varují před „epidemií“ kožních alergií a dalších kožních problémů v souvislosti s MI. Margarida Goncalo, prezidentka Evropské společnosti kontaktní dermatitidy, napsala dopis Evropské komisi, ve kterém poukazuje na nutnost okamžité akce, jež by vedla k zastavení nové epidemie kontaktní dermatitidy zapříčiněné stykem lidské pokožky s isothiazolinony.


Methylisothiazolinon v kosmetice slouží jako konzervant, pomáhá regulovat počet bakterií a slouží jako alternativa k toxickým parabenům. Dříve byl užíván spolu s dalšími látkami, které se ovšem také kvůli problémům s kožními alergiemi postupně přestaly používat, a tak zůstal osamocen a jeho koncentrace vzrostla až o 2500%.

Někteří výrobci už údajně začali MI vylučovat ze svých výrobků, avšak jiní velcí hráči (Nivea, Dove) jej stále používají. V USA i v Evropě je MI považováno za bezpečnou a netoxickou látku, avšak zkušenosti z reálného světa nám ukazují něco jiného. Jinak hovoří i studie provedená na University of Pittsburgh v roce 2002, z níž vyplývá, že i krátkodobý kontakt je pro buněčné kultury vysoce toxický, a proto by měly být účinky na člověka blíže prozkoumány. Podobně hovoří Environmental Working Group, organizace zajišťující podporu výzkumu a ochranu spotřebitele v oblasti zdravotnictví a ekologie. Ta označuje MI jako středně nebezpečný a spojuje ho s různými alergiemi, imunitními problémy a poškozováním mozkových buněk.

Seznam produktů obsahující MI si můžete projít ZDE. My jsme pro vás prohledali jednu obyčejnou drogerii a jednu koupelnu čtyř průměrně se zkrášlujících, ale jinak nadprůměrně krásných dívek. V drogerii jsme prošli regály se šampony a sprchovými gely, kde jsme vždy náhodně vybrali tři výrobky od každé značky a zkoumali obsah MI v nich. Pokud tedy ještě stále lovíte ve vodách s „klasickými“ kosmetickými produkty a občas míváte kožní problémy, zkuste se podívat, jestli vaše polička neobsahuje některý z vyfocených exponátů:

Ethan A. Huff

Zdroj: telegraph.co.ukskininc.com  Překlad:  naturalmagic.cz