Egyptský president Mohamed Mursí byl ve středu vůdci egyptských ozbrojených sil a opozice přinucen opustit úřad jen pár hodin poté, kdy Obamova administrativa vyslovila své první veřejné pochybnosti ohledně toho, jak Mursí zvládá masové pouliční protesty, které se v posledních dnech rozšířily po celé zemi. Šéf egyptské armády Abddel Fattah Al-Sisi se vydal do státní televize, aby oznámil, že prezidentské funkce přebírá až do uspořádání voleb šéf ústavního soudu této země. „Vybudujeme takovou společnost v Egyptě, která je silná a stabilní, která nikoho nebude vylučovat … a skoncuje s konfliktem,“ řekl Al-Sisi. – Politico


Dominantní sociální téma : Fungující demokracie?

Analýza volného trhu: Co se to sakra děje?

Vytváří snad odstranění Mohameda Mursího o jeden z největších obratů pro americké diplomatické a zpravodajské operace moderní éry? Copak nebyl Mursí mužem Washingtonu?

Článek dokazující, že Obamova administrativa za Mursího a islamisty orodovala do téměř posledních okamžiků:  V přímé konfrontaci, Mursí odmítá odejít, říká, že armáda musí stáhnout ultimátum

My jsme se zdržovali komentářů, protože v této části světa neběhají po zemi žádní „skřítci“ a protože věříme, že většina, pokud ne všechny současné protesty a války v Africe a na Středním východě jsou přinejmenším nepřímo produktem americké rozvědky. Takové případy, kdy situace je opravdu taková, jak vypadá, jsou opravdu vzácné – a ještě větší vzácností je, když to nejde podle Washingtonu.

Jak už jsme dlouho poukazovali, čistým výsledkem těchto akcí byla instalace proti-islamistických demokracií (republik) po celém regionu, s nimiž mohou mít Západní země a korporace vztahy a nakonec být jejich spojenci. Egypt byl velkým příkladem tohoto typu situací a je dobře známo, že Muslimské bratrstvo je součástí širší základny agentů Západu.

Jakmile došlo k tomu, že při objevení egyptských bouří od toho dali ruce pryč, a nakonec byl instalován Mursí, tak byla Obamova administrativa určitě přívržencem instalace Muslimského bratrstva a jeho konečného úchvatu moci.

To USA v podstatě sesadily Hosni Mubaraka a pomohly tam umístit Mohameda Mursího. Nedávno USA poskytly Muslimskému bratrstvu něco kolem 1,2 miliardy dolarů vojenské pomoci a pomohly i s budováním jeho letectva. Na oplátku za tuhle laskavost Mursí zpřetrhal vztahy se Sýrii, se zemí, kterou v současnosti anglo-americká osa zkouší destabilizovat.

Vyvíjí se to ale: teze, antiteze… synteze.

Zde je z toho článku více:

[quote align="center" color="#999999"]

Vojenští vůdci na  Mursí ho naléhali, aby udělal více při splnění požadavků protestujících, ten ale nešel dost daleko, aby splnil 48 hodinové ultimátum, které vojska vyhlásila v pondělí. „Presidentův projev ze včerejší noci před vypršením 48 hodinového termínu nenaplnil cíle lidu,“ řekl šéf Armády.

Řekl, že tohle přimělo vojska jednat „na základě své vlastní národní a vlastenecké povinnost.“ … Ve čtvrtek ráno se i americká vláda obula do  Mursí ho řeči, když řekla, že jeho promluva moc nezabrala jako předestření reforem, kterých bylo od tohoto egyptského vůdce zapotřebí, aby zklidnil široce se šířící nespokojenost s jeho vládou.

Mluvčí ministerstva zahraničí Jen Psaki řekla, že USA v projevu  Mursí ho z úterní noci „pociťují absenci určitých významných kroků. Bohužel to, o čem ve své řeči mluvil, tohle neobsahovalo … Je toho více, co je třeba, aby udělal,“ dodala během denního briefingu reportérům.

Tyto komentáře vyjadřují větší míru americké nespokojenosti s  Mursí m, než jakou před tím američtí činitelé oznamovali. Avšak Psaki tvrdila, že tato kritika neodráží americké rozhodnutí podporovat opozici či vojáky. (PODÍVEJTE SE NA: Jaké má Obama v Egyptě možnosti volby?) „My se nestavíme na žádnou stranu a neplánujeme, se na žádnou postavit,“ řekl Psaki.

Uznala, že k egyptským ozbrojeným silám nemá žádnou kritiku kromě toho, že vojenské vůdce varovala, že by do toho měli vstoupit, pokud  Mursí ho vláda a protestující nedospějí ke způsobu soužití. Psaki odmítla nastínit, jaké konkrétní kroky by USA rády, aby Mursí  přijal, kromě vyhnutí se násilí. [/quote]

Tohle všechno je dost zarážející. Často jsme varovali, že to budování národů od USA by mohlo přinést zpětné rázy, sledovali jsme ale probíhající destabilizaci jedné země za druhou způsoby, které nás nenechávaly na pochybách, že to, k čemu dochází, není mimo linii Západních očekávání.

Rovněž jsme však poukazovali, že to, co nazýváme Internetovou reformací, je ve svém dosahu dost nekontrolovatelné. Člověk může její vývoj do jisté míry předvídat a rozehrát všelijaké gambity ke kontrole jeho účinků a k manipulaci nespokojeného obyvatelstva. Ale ve skutečně globální křeči znalostí a dokonce i osvícení, se mohou vytvořit právě taková hnutí, která se vymknou kontrole – a vytvoří cosi nového a neočekávaného.

Děje se snad právě tohle? Dojde k tomu, že všechno, co se tam teď událo, se pozvolna stornuje? Nebo se to zmanipuluje nějakým jiným způsobem? Nebo je to první krok k něčemu jinému … něčemu odlišnému a významnému… a dokonce z hlediska Západního vměšování nekontrolovatelného?

Je to snad součástí procesu, kterému říkáme Internetová reformace?

Závěr: My to nevíme. Víte to vy?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  thedailybell.com