14. prosince podepsal ministr obrany Leon Panetta rozkaz Pentagonu k vyslání 400 vojáků US s raketami do Turecka. Podle Washingtonu je bezpečnost těžkotonážníka NATO Turecka ohrožena. Americký vojenský personál bude do Turecka odeslán v nadcházejících týdnech, aby obsluhoval dvě baterie US raket Patriot. Podle mluvčího Pentagonu George Little: „Spojené státy podporují Turecko v jeho úsilí o sebeobranu … proti Sýrii.“

„V tomto okamžiku neuvedu žádnou přesnou lokalitu,“ dodal, „chci vám ale sdělit …, že jsme už podepsali rozkaz a že jsme připraveni v kontextu NATO podpořit obranu Turecka po neuvedené časové období.“ „Účelem tohoto vyslání je vyslat velice silný signál, že Spojené státy v úzké spolupráci s našimi spojenci v NATO podpoří obranu Turecka, zvláště ohledně té potenciální hrozby pramenící ze Sýrie,“ US Air Force News, 14. prosince 2012. Rakety země-vzduch Patrion jsou vyslány, aby řešily „hrozbu, která pochází ze Sýrie,“ tvrdí US ministr obrany Leon Panetta. K těmto hrozbám „patří syrské útoky uvnitř Turecka a boje mezi vládou a rebely, které se rozšíří do Turecka“ (CNN, 14.prosince 2012): „Nemůžeme ztráce moc času starostmi, jestli to Sýrii naštvalo,“ řekl Panetta po podepsání tohoto rozkazu v pátek. Kromě USA potvrdilo, že rakety Patriot do Turecka zamířené proti Sýrii vyšle i Německo a Holandsko. To, co nebylo v prohlášení Pentagonu zmíněno, bylo, že postavit tam baterie střel Patriot není zaměřeno jen proti Sýrii, je to také záměr o konfrontaci s ruskou vojenskou přítomností v Sýrii i s jejich podporou rozvoji syrského systému protivzdušné obrany.

 

USA a NATO vedené povstání Iniciativa Pentagonu v Turecku je součástí US-NATO-Izraelem vedeného povstání proti Sýrii. V posledních měsících se toto povstání vyvinulo do neoficiální leč ve skutečnosti skutečné spojenecké invaze, pro níž je příznačná přítomnost syrských, francouzských, britských, tureckých a katarských speciálních sil uvnitř Sýrie. Tyto Speciální síly jsou „vtělené“ do hierarchie rebelů. Nejenže se účastní výcviku sil rebelů, de facto se účastní velení a koordinace těchto ozbrojenců v součinnosti s NATO.

Jinými slovy jsou to členské státy Atlantické aliance, kdo z větší části prostřednictvím Speciálních sil a zpravodajských operativců v poli určuje povahu a zacílenost aktivit rebelů. Význam má zejména hlavní bojová, síla přímo rekrutovaná a cvičená USA-NATO, Saúdskou Arábií a Katarem, Fronta Al Nusra (viz obrázek), což je k Al-Káidě přidružená milice zapojená do nesčetných teroristických akcí proti civilistům.

 

Širší válka na Středním východě Americké střely Patriot odeslané do Turecka jsou součástí procesu regionální militarizace, k čemuž patří zřízení amerických velitelských míst a umístění amerických vojsk v Jordánsku a Izraeli. Toto vyslání vojsk do regionu je rovněž hrozbou Iránu. Válečné přípravy USA, NATO a Izraele na Sýrii jsou rovněž koordinovány s ohledem na Irán. Velitelská stanoviště v Izraeli, která dohlíží na více než 1000 amerických vojáků koordinujících s izraelskými IDF jsou pod jurisdikcí US Evropského velitelství (EUCOM). Iránský náčelník štábu v nedávném prohlášení varoval, že umístění protileteckých baterií střel Patriot na tureckých hranicích se Sýrii „je přípravou jeviště pro světovou válku.“ Stojí za povšimnutí, že kromě střel Patriot v Turecku byly vyslány baterie Patriotů zacílené na Irán do Kuvajtu, Kataru, Sjednocených arabských emirátů a Bahrajnu už v roce 2010.

US Patriot Missile

Ruské systémy protivzdušné obrany v Sýrii

V reakci na vyslání střel USA a spojenců dodalo Rusko Sýrii pokročilé, plně provozuschopné střely Iskander a to ani nemluvě o pozemním ruském systému protivzdušné obrany Pečora 2M. Iskandery se popisují jako raketové systémy země-země, „které žádný systém protiraketové obrany nedovede sledovat či zničit“: Pokročilé Iskandery dovedou letět hypersonickou rychlostí přes 1,3 míle za sekundu (Mach 6-7) a mají dosah přes 280 mil s bodovou přesností a ničí cíle 1 500 librovou bojovou hlavicí, což z nich činí noční můru pro jakýkoliv systém raketové obrany. Příliš dlouhý odkaz na obrázek. Iskander Mach 6-7 Sýrie je navíc vybavena moderním systémem protivzdušné obrany Pečora-2M (v anglické transkripci Pechora), o nichž americkýá vojska přiznávají, že by znamenaly „hrozbu“, zvláště překážku v případě „bezletové zóny“, kdyby se měla v Sýrii zřídit. Pečora-2M je pokročilý systém proti vícečetným cílům, který lze rovně použít proti křižujícím střelám.

Pečora-2M je protiletecký systém střel země-vzduch konstruovaný k ničení letadel, křižujících střel, útočných vrtulníků a dalších vzdušných cílů ze země na krátké a střední vzdálenosti.

Ruský systém protivzdušné obrany Pečora 2M dodaný Sýrii je výše.

 

Rusko se svou podporou stojí pevně za Sýrií

Na rozdíl od nedávných zpráv Rusko ve skutečnosti vládu Bashara al Assada pořád podporuje. 14. prosince ruský ministr zahraničí zažehnal povídačky z větší části šířené Západními tiskovými agenturami a New York Times, že Moskva změnila svůj postoj k Sýrii. Ty mediální blufy, co dělaly titulní strany, byly založeny na neoficiálním z kontextu vytrženém prohlášení náměstka ministra zahraničí Michaila Bodganova. „Musíme se vyrovnat se skutečnostmi: že současné tence ukazují postupující ztrátu kontroly vlády nad rostoucí částí území,“ řekl Bogdanov Public Chamber. „Nelze vyloučit ani vítězství opozice.“ Toto prohlášení ale nemělo nic společného s ruským postojem k Sýrii. Ve skutečnosti právě naopak Moskva v reakci na Západní hrozby posílila svou vojenskou spolupráci s Damaškem. „… Nikdy jsme svůj postoj nezměnili a neuděláme to ani v budoucnu,“ řekl na tiskovce v Moskvě mluvčí ministerstva zahraničí Lukaševič. Za zmínku stojí, že 5. prosince ruský náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov obvinil Západní země z porušování zbrojního embarga dovozem „rozsáhlých dodávek zbraní syrské „opozici“, která se převážně skládá z milicí přidružených k Al-Káidě.

 

Nebezpečné křižovatky v rusko-amerických vztazích Washington a jeho spojenci neustále podporovali různá teroristická uskupení, která jsou součástí „opozičních“ sil rebelů. Poslední vývoj je ten, že Svobodná syrská armáda FSA už hrozí, že popraví ukrajinskou žurnalistku (viz níže) a rovněž oznámili, že v Sýrii budou „zabíjet lidi ruské a ukrajinské národnosti“.

Svobodná syrská armáda (FSA) jsou pěšáci Západní vojenské aliance. Bez Západní podpory by nebyli schopni střetu se syrskými vládními silami. Rozhodnutí hrozit příslušníkům Ruského národa a útočit na ně nevyvěrá ze sil „opozičních“ rebelů, nýbrž přímo z Washingtonu. Tyto hrozby představují úmyslnou provokativní akci proti ruské vládě, která poskytuje vojenskou podporu Sýrii. „Opoziční“ síly konzultující s USA-NATO teď hrozí Rusku, které je spojencem Sýrie. Jsme na nebezpečné křižovatce: zatímco v Turecku se instalují střely Patriot, ruské střely Iskander se posílají do Sýrie. Francouzské, britské, turecké a katarské speciální síly jsou zapojeny do rekrutování a výcviku rebelů FSA, což jsou z větší části žoldnéři. FSA teď v Sýrii útočí na ruské občany na základě rozkazů z Washingtonu, což vede k možnosti zhroucení mezinárodní diplomacie. Moskva tyto hrozby považuje za „téměř rovné vyhlášení války“ a uvádí, že „ozbrojení povstalci v Sýrii podporovaní Západem byli natolik podníceni, že pokročili do oblasti, která už je mimo zákon.“ Jsou hrozby zaměřené proti ruské národnosti v Sýrii předehrou k širšímu procesu konfrontace mezi USA-NATO a Ruskem?

Prof. Michel Chossudovsky

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>