Vůdce Národního kongresu Azavadu, což je separatistické hnutí v Mali, v rozhovoru pro Hlas Ruska dementoval zprávy o tom, že Tuaregové jsou připraveni podpořit bojové akce francouzského letectva proti islamistům na severu země. Dal při tom na srozuměnou, že Tuaregové mohli být s Francouzi za jedno, pokud by však projevili připravenost ke spolupráci. Tato šance však už byla propásnuta: Francois Hollande přijal spěšné rozhodnutí a zasáhl do našich vnitřních záležitostí, aniž by se poradil s námi, nebo s našimi spojenci. Právě to bylo důvodem změny naší politiky a plánu našich dalších kroků.

To znamená, že jste proti vojenské intervenci ze strany Francie?

Nesouhlasíme s žádnou vojenskou intervencí, která by probíhala bez našeho vědomí, ať už by to byly síly Francie, nebo afrických států. Náš lid nestrpí, aby jiné země vojensky řešily naše vlastní problémy. K tomu, abychom mohli v Azavadu bojovat s islámskými extremisty, potřebujeme jenom zbraně. Cizí vojska tu nepotřebujeme.

Francois Hollande vyslal armádu, protože sleduje své vlastní skryté cíle. Je to podobné, jako rozhodnutí Bushe staršího, který vtrhl do Afghánistánu pod určitou formální záminkou, avšak vycházel přitom z vlastních výpočtů. Francouzský prezident za tuto chybu zaplatí, protože ve výsledku ztratí svoji autoritu jak v Severní Africe, tak i na Blízkém východě.

Co je podle Vás nutné podniknout pro to záchranu situace a zabránění krveprolití v Mali?

My jsme od samého počátku našimi kanály jednali s USA a s Francií a zcela jasně jsme deklarovali, že k žádné vojenské intervenci nesmí dojít. Všechno se mělo řešit, jako v Kosovu. Albánské národní hnutí přeci bylo schopné se s USA domluvit na oddělení Kosova od Srbska politickou cestou. Tak by to mělo být i v Mali a my prosazujeme právě toto řešení.

Německo zasáhlo do konfliktu v Mali

Z Německa odletěly ve čtvrtek večer do Mali dvě vojenská dopravní letadla Transal, která tam byla vyslána, aby sem přesunula příslušníky EKOVAS v rámci podpory vojenské operace proti vzbouřencům-islamistům, oznámil v pátek oficiální mluvčí bundeswehru zodpovídající za vojenské letectvo, podplukovník Holger Neumann.

Mise se účastní 12 vojáků bundeswehru, členů posádek letadel. Každý letoun může během jednoho letu přepravit asi 90 vojáků.

Co byste měli vědět o válce v Mali: Uran, zlato, ropa a strategické minerály

Uranová konspirace Tuaregů v Mali

Geopolitické přeuspořádání Afriky: Skrytá americká podpora Al-Káidě v severním Mali

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>