Amatérskému zlatokopovi, který měl dosud na kontě jen několik menších nálezů, se tento týden navždy změnil život. Blízko australského města Ballarat vykopal 5 kilogramů vážící kus zlata. Zbytek života se již nebude muset trápit s finanční situací. Kus zlata, které mělo tvar písmene Y, objevil 60 centimetrů pod zemí. Britská BBC uvádí, že jeho váha je 5,5 kilogramu a cena za něj se může vyšplhat až do výše 300 tisíc australských dolarů (236,3 tisíc eur). Zmiňovaná oblast již dlouhodobě patří k místům, kde se tato cenná surovina nachází. Objev však mnohým pozorovatelům vyrazil dech.

„Nepamatuji se, že by za posledních 20 let někdo objevil kus zlata, který by byl těžší než 2,8 kilogramu,“ řekl Cordell Kent, který vlastní zlatnictví v Ballarat.

Lidé se v Austrálii hledání zlata nevzdávají. Přestože je 162 let po zlaté horečce, touha po velkém nálezu jejich stále pohání vpřed. Mnozí dnes tvrdí, že práva kopání zlata jim dává novou naději do života. Někteří pozorovatelé zároveň tvrdí, že „obrovských zlatých nuggetů“ může být v oblasti ještě více – vše závisí na štěstí a moderních výkonných detektorů.

Video s obrovským kusem zlata se objevilo na populárním portálu YouTube, kde se okamžitě začalo těšit velké popularitě. Jak potvrdily lidé žijící v oblasti Ballarat, šťastlivec „pokoušel“ štěstí už poměrně hodně let a za svou snahu tentokrát získal štědrou odměnu.

Zdroj: dailymail.co.uk

]]>