V nejbližších 30 letech se mohou četné pobřežní země ocitnout pod vodou. Varovali o tom belgičtí vědci. Ve vědeckém světě je nyní stále více stoupenců teorie globálního oteplení. Prognózují, že hladina světového oceánu bude stoupat kvůli tání ledů v Severním ledovém oceánu. Avšak v Rusku a v Japonsku jsou vědci toho názoru, že proces oteplení bude krátkodobý. A čeká nás v budoucnu značné ochlazení podnebí. Toto řekla vedoucí laboratoře geoekologie Moskevské univerzity mezinárodních vztahů Natalja Rjazanova:


[quote align="center" color="#999999"]

Myslím si, že prožíváme přechodný okamžik nikoli k oteplení, ale ke globálnímu ochlazení. Zvyšuje se plocha Světového oceánu. Zvyšuje se objem výparů. Nad těmito plochami se zvyšuje počet mraků. Zakrývají Slunce. A po krátkém období oteplení nastane období ochlazení.[/quote]

V současné době debatují vědci o tom, jak brzy k tomu dojde. Mnozí poukazují na nejnovější nálezy archeologů v Rusku: zamrzlé mamuty se zelenou trávou na zubech. Tedy podle názoru expertu došlo v minulosti ke skoro okamžitému ochlazení.

V této souvislosti zajímaly ruské vědce neobyčejné schopnosti křečků. Jde o zvláštní mechanismus, který jim umožňuje snášet silné mrazy. Výzkumníci doufají, že dojde-li k prudkému ochlazení, bude možno tyto schopnosti křečků dát také lidem. Zvláště zajímavé je, že tyto hlodavci dobře snášejí dokonce 50stupňový mráz. Upadají do krátkodobého zimního spánku, podotýká náměstek ředitele Ústavu pro problémy ekologie a evoluce Ruské akademie věd Alexej Surov:

[quote align="center" color="#999999"]

To je fakticky spánek, ale za poklesu tělesné teploty. Když spíme, naše tělesná teplota také poklesne o jeden nebo dva stupně. Pro člověka však bude pokles tělesné teploty o pět stupňů kritický. A tito hlodavci to dokážou. [/quote]

Otázka, proč křečkům to vychází, a lidem ne, je pro vědce hlavní. Přežít za silného mrazu pomáhá křečkům nejspíše zvláštní látka, říká Alexej Surov:

[quote align="center" color="#999999"]

Jsou fermenty, které se živočichům vylučují za poklesu teploty. Ty právě umožňují křečkům přizpůsobit se mrazům. [/quote]

Nyní hledají vědci gen, který tento ferment vytváří, a mechanismus, který spouští celý tento proces. V perspektivě to napomůže vytvoření bezpečné narkózy. A také zachránit člověka před extrémním chladem.

Zdroj: czech.ruvr.ru