AC24.cz: Upozorňujeme čtenáře na následující výňatek ze zpráv hamsayeh.net týkajících se dodávek ruských střel Iskander do Sýrie v reakci na dodávky amerických střel Patriot do Turecka. Hodiny poté, kdy NATO v úterý souhlasilo s odesláním střel Patriot do Turecka kvůli krizi v Sýrii, dodalo Rusko do Sýrie první náklad raket Iskander. Pokročilý Iskander dovede letět hypersonickou rychlostí více než 1,3 míle za sekundu (6-7 Machů) a má dosah přes 280 mil s puntíkovou přesností, co ničí síle 1 500 librovou bojovou hlavicí, a je tudíž noční můrou obranných raketových systémů.

Podle Mashreghu, mediálního kanálu Iránských revolučních gard, Rusko varovalo Turecko, aby neeskalovalo situaci, ale s tureckým požadavkem na střely Patriot, dodalo svou první dodávku Iskanderů do Sýrie.

Zpráva z dneška, Mashregh uvádí, že k předání došlo, když ruské námořní logistické plavidlo přistálo v přístavu Tartus v Sýrii.

Střely země-země Iskander nedovede žádný systém protiraketové obrany střetnou a zničit, říká Mashregh. Rusko už před tím hrozilo, že pokud Amerika umístí svůj systém protiraketové obrany v Polsku, odvetou umístí své rakety Iskander v baltickém přístavním městě Kaliningradu.

Ruská dodávka Iskanderů obleženému režimu Bashara Assada jasně ukazuje, že bezpečnost a stabilita Sýrie zůstává pro Rusko červenou linií, uvádí Mashregh. Není známo, kolik těchto střel bylo dodáno, ale bylo ale uvedeno, že počty jsou dostatečné ke zničení střel Patriot v Turecku.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>