Poslancům Evropského parlamentu (EP) ve středu chyběly tři hlasy na to, aby zakázaly fosfáty, které se v podobě aditiv nacházejí v nakrájených kouscích kebabu nebo gyrosu. Poslanci z Výboru EP pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) 28. listopadu vyjádřili vážné obavy ohledně vlivu fosfátových potravinových přísad na zdraví lidí.

Europoslancům stačilo ve středu získat absolutní nadpoloviční většinu hlasů (376) proti fosfátovým aditivům, aby jejich nařízení bylo pro exekutivu EU závazné. T

o se nepodařilo, když za zákaz fosfátových aditiv hlasovalo 373 poslanců, 272 bylo proti a 30 členů zákonodárného sboru EU se zdrželo hlasování.

Hlasování EP potěší výrobce kebabů, kteří tvrdí, že fosfátové přísady potřebují k tomu, aby zmrazené maso udržely šťavnaté, jemné a chutné ke konzumaci.

Výbor ENVI upozorňoval na rizika pro lidské zdraví, protože některé studie poukazují na možný negativní dopad na kardiovaskulární systém při příjmu fosfátů a členové výboru chtěli počkat na výsledky dalších studií v tomto směru.