Benjamin Netanjahu v roce 2010 nařídil armádě připravit se k brzkému útoku na Írán, podle dokumentu izraelské televize. V té době se rozkazu vzepřel tehdejší náčelník generálního štábu Gabi Aškenazi, kterého taktéž podpořil šéf Mossadu Meir Dagan. Oba mezitím ze svých postů odešli. Aškenazi vyjádřil obavy, že zvyšování stupně pohotovosti by změnilo situaci natolik, že by úden na Írán byl nevyhnutelný.

Oba bývalí představitelé Dagan a Aškenzi, po odchodu z úřadu vyjádřili silnou kritiku chystaného izraelského úderu na íránská vojenská zařízení. Dagan například uvedl, že možné bombardování Íránu je ten „nejhloupější názor, jaký kdy slyšel“.

I náčelník generálního štábu izraelských ozbrojených sil generál Benny Gantz nevěří, že se Írán rozhodl vyvinout atomovou bombu a íránské vedení hodnotí jako racionálně uvažující.

Další kritiku si Netanjahu vyslechl od dalšího laureáta Nobelovy ceny – amerického ekonoma židovského původu Paula Krugmana. Ten napsal, že „politika současné izraelské vlády je postupnou sebevraždou celého státu.“

Mohamed El Baradei, nositel Nobelovy ceny a bývalý generální ředitel IAEA, nedávno řekl: „Nevěřím, že Irán představuje jasnou a současnou hrozbu. Všechno, co vidím, je kamuflace hrozby představované Iránem.“ Není sám: Všech 16 USA zpravodajských agentur dospělo v roce 2007 k závěru, že Národní zpravodajství odhaduje „s vysokou mírou věrohodnosti“, že Irán zastavil program svých jaderných zbraní v roce 2003. Vidíme reprízu „Irácké hrozby zbraní hromadného ničení.“

Zdroj: guardian.co.uk

]]>