Vedení SSSR se domnívalo, že vražda amerického prezidenta Johna Kennedyho v roce 1963 byla spiknutím, přičemž se nevylučovalo, že se spiknutí mohl účastnit viceprezident Lyndon Johnson, píše se v odtajněném dokumentu FBI z roku 1966. Podle informací zdroje FBI v rezidentuře KGB v New Yorku dostali v roce 1965 sovětští rozvědčíci úkol připravovat informace o Johnsonovi, jeho osobě, biografii, osobních přátelích, rodině a o všech, kdo ho podporovali.


„Náš zdroj dodal, že se v instrukcích z Moskvy uvádělo, že má „v současné chvíli" KGB informace, které údajně ukazují, že byl prezident Johnson zodpovědný za vraždu zesnulého prezidenta Johna Kennedyho. Ústřední sídlo KGB vysvětlilo, že ve světle těchto informací musela sovětská vláda zjistit, jaké jsou osobní vztahy prezidenta Johnsona s (bratry prezidenta — red.) Robertem a Tedem Kennedym," píše se v dokumentu FBI, který je podepsaný jejím tehdejším ředitelem Edgarem Hooverem.

Druhý zdroj, který se nacházel v SSSR, řekl FBI už v roce 1963, že vedení Komunistické strany Sovětského svazu považovalo vraždu za výsledek vnitřního spiknutí v USA.

„Podle našeho zdroje se oficiální zástupci KSSS domnívali, že se jednalo o dobře organizované spiknutí ze strany ultrapravice v USA, aby vyvolali „převrat".

Vypadá to, že byli přesvědčeni, že vražda nebyla prací jednoho člověka, ale byla výsledkem důkladně naplánované akce, v které hrálo roli několik lidí," píše se v dokumentu.

„(Vedení KSSS — red.) se domnívalo, že tyto elementy (účastníci spiknutí — red.) chtěli použít vraždu k zesílení antikomunistických nálad v USA, aby je poté použili pro ukončení jednání se Sovětským svazem, napadení Kuby a poté vyvolaní války. V důsledku tohoto přesvědčení byl Sovětský svaz okamžitě ve stavu zvýšené připravenosti," píše se ve zprávě.

Zdroj: snews.com