Teroristická organizace Islámský stát (IS, v Rusku zakázaný) zveřejnila video, na kterém vyhrožuje obyvatelům Ruska, informuje agentura Reuters. Na videu zachycujícím trénink teroristů se jeden z ozbrojenců obrací na ruského prezidenta Vladimira Putina a poté vyzývá své „bratry", aby vyhlásili Rusku džihád. Hodnověrnost záznamu nebyla potvrzena, známo je pouze to, že přišel ze sociální sítě Telegram, kterou využívají při výměně zpráv ozbrojenci.


Operace ruských VKS v Sýrii proti Islámskému státu byla zahájena v září roku 2015. A v březnu roku 2016 byl po splnění bojových úkolů zahájen odsun hlavní části letecké skupiny, v Sýrii ale i nadále zůstává část ruských vrtulníků a letadel v rámci antiteroristické operace.

Moskva bude věnovat nezbytnou pozornost hrozbám vysloveným na videu v Rusku zakázané teroristické skupiny Islámský stát. V pondělí 1. srpna to prohlásil tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, informuje zpravodaj Lenty-ru.

„Podobným publikacím věnují pozornost tajné služby, které jsou zodpovědné za protiteroristickou činnost a zajištění bezpečnosti", prohlásil Peskov. Kromě toho zdůraznil, že podobné hrozby nemohou ovlivnit důslednou politiku Ruska a prezidenta Vladimira Putina v boji proti terorismu.

Mluvčí Kremlu rovněž zdůraznil, že podobné hrozby by se neměly zveličovat. „Je nesporné, že teroristické skupiny, proti nimž se bojuje, podobnou taktiku zastrašování uplatňují. Nemělo by se na to ale přehnaně reagovat. Na bezpečnostní opatření se ale zapomínat nesmí", dodal Peskov.