Ruská ponorka „Krasnodar“, která letos proplula bez povšimnutí vojenskými plavidly NATO vodami Středozemního moře a raketami udeřila na džihádisty v Palmyře, znepokojila NATO, napsal The Daily Star. Jak britské noviny poznamenaly, to všechno vyvolalo obavy, že činnost ponorek možná dosáhne úrovně charakteristické pro období studené války.


Ruská „ponorka duchů" vyvolala obavy z možného začátku „druhé studené války", uvedl deník Daily Star. Jak publikace připomíná, ponorka „Krasnodar“ mohla bez problémů překonat „přátelské" vody Středozemního moře na cestě do Černého moře.

Článek také uvádí, že ruský prezident Vladimir Putin varoval NATO před průchodem ponorky, která byla poslána k účasti na vojenských manévrech. A Severoatlantická aliance nasadila v oblasti protiponorkové lodě, včetně letadlové lodi „George Bush“, aby sledovaly ruskou loď. Nalézající se ve Středozemním moři, „Krasnodar“ připlul do Libye a později uštědřil rakerový úder džihádistům v syrské Palmyře, napsal deník.

Zároveň se ponorce podařilo zabránit odhalení sledovacími zařízeními, což vyvolalo v NATO alarm. Aliance se domnívala, že Vladimír Putin by ji mohl využít proti Evropě, uvedl článek.

Navíc rostou obavy, že Moskva může prodávat takové lodě „íránské diktatuře" a že „Vlad" vyvine atomovou verzi této dieselové ponorky.

„To vše by vedlo k tomu, že se činnost ponorek vrátí na úroveň typickou pro období studené války," shrnul Daily Star.