Rada bezpečnosti Spojených národů bude v úterý na ruskou žádost diskutovat o dodávkách zbraní do Sýrie z Turecka, řekl v pondělí žurnalistům trvalý zástupce Uruguaye u OSN Elbio Rosseli, který v lednu Radě bezpečnosti OSN předsedá. Dodal, že zasedání se bude konat za zavřenými dveřmi. „Ano, otázka dodávek zbraní přes turecko-syrskou hranici bude vznesena zítra (v úterý) jako součást obecné diskuse. K těmto konzultacím dojde na ruskou žádost,“ řekl tento diplomat TASS.


Podle Rosselliho, má zprávu přednést Jeffrey Feltman, náměstek generálního tajemníka Spojených národů pro politické záležitosti.

V prosinci 2015 řekl Vladimir Safronkov, ruský náměstek trvalého zástupce u Spojených národů, že Moskvě dělají extrémní starosti probíhající dodávky zbraní do Sýrie a průniky teroristů do této země přes OSN monitorované kontrolní body, na nichž by pozorovatelé OSN měli údajně kontrolovat náklady humanitární pomocí.

Safronkov řekl, že Rusko navrhlo uplatnění monitorovacího mechanismu OSN na všechny náklady určené pro Sýrii včetně těch, které jsou ohlášeny jako náklady s humanitární pomocí. Rada bezpečnosti Spojených národů však tuto ruskou iniciativu ignorovala, jelikož připravuje Rezoluci 2258, která autorizuje k dodávkám nákladů s humanitární pomocí do konfliktem stižených oblastí Sýrie přímo z území sousedních zemí do 10. ledna 2017.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

[quote align="center" color="#999999"]