Tato nová moc nad telefony půjde zneužít k dušení disentu. Google a Microsoft souhlasily, že dají do všech nových Androidů a Windows telefonů likvidační tlačítko, což je podle newyorského generálního prokurátora Erica Schneidermana opatření zaměřené na boj proti zlodějům, ale takové opatření rovněž spustí poplašné zvonění u na soukromí orientovaných libertariánů. „Google sídlící v kalifornském Montain View v dnešním prohlášení sdělil, že do svých nových verzí Androidů přidá tohle „tovární řešení ochrany resetu“, hlásí Bloomberg.


„Vicepresident Microsoftu pro americké záležitosti Fred Humhpries v Redmontonu řekl, že tato ve Washingtonu sídlící společnost nabídne nový mechanismus k odrazení zlodějů do aktualizovaných telefonů běžících na jeho software včetně toho vyráběného Nokia Oyj.“

Nové iPhony Apple mají likvidační tlačítka instalovaná už od loňského září, což je fakt, který generální prokurátor NY Eric Scheiderman uvítal jako užitečné ke snížení krádeží.

Tato nová opatření však určitě vyvolají mezi libertariány a politickými aktivisty konsternaci, uvážíme-li předchozí případy vládního zneužití moci nad likvidačním tlačítkem k zadušení disentu, jako bylo nedávné turecké zatmění Twitteru.

A to ‚likvidační tlačítko‘ (kill switch) bude deklarovaně zabudováno, aby odradilo zloděje, což je scénář, jak lze snadno předjímat, při němž úřady unáší technologie k vyřazení komunikace v citlivých oblastech, aby omezily fotografování a posílání video streamů, jako jsou demonstrace nebo scény probíhající policejní brutality.

Počátkem letošního roku jsme už referovali o patentu Googlu na systém, který upozorní úřady vynucování zákona, pokud uživatelé v nějaké specifické oblasti fotí mnoho snímků, což vyvolává otázky, jakou až míru dálkového přístupu by měly mít společnosti jako Google k osobním zařízením lidí.

Apple v roce 2012 podal patent umožňující bezdrátové vyřazování kamer v iPhonech, který „vnutí určitým elektronickým zařízením vstup do „módu spánku“, když se objeví v citlivých oblastech.“

Protesty, politická shromáždění a další události, při nichž si úřady nepřejí komunikaci, dokumentaci nebo video-streamy, se budou moci přepnout na mrtvé zóny přes vytvoření „ochranných plotů“ (geofence) kolem určitých oblastí.

Tento patent byl registrován s očekáváním, že policie nebo vláda dostane pravomoc uvalovat „zatmění“ na veškerou komunikaci v určité době, protože mobilní telefony prý mohou „znepokojovat, frustrovat a dokonce ohrožovat lidi na citlivých dějištích.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: prisonplanet.com