Kyjevské úřady provádějí teror, tedy zastrašují civilní obyvatelstvo. Tak v rozhovoru pro Hlas Ruska hodnotí situaci na jihovýchodě Ukrajiny ukrajinský historik Sergej Bělous, který se odtud nedávno vrátil. [quote align="center" color="#999999"] Vojenský střet pokračuje. Umírají civilisté a naši kolegové novináři. Nakolik je silný strach mezi lidmi?


Strach přítomen je, ale všechno záleží na konkrétním regionu, protože tu má místo i optimismus, i podpora myšlenky Doněcké lidové republiky. Byť ještě před samotnou cestou jsem si myslel, že je vše zveličováno. V Kramatorsku jedna dívka řekla: „Teď už ano. Podporuji“. „A do jakého okamžiku“, zeptali jsme se my. „Od událostí v Oděse, kde zemřelo 50 lidí, a obzvláště pak, po zahájení tzv. protiteroristické operace proti nám“, odpověděla. Já jsem za týden a půl potkal, možná, 2-3 lidi, kteří Doněckou lidovou republiku nepodporují. Ostatní jsou pro. Mezi lidmi ale vzniká hlavní otázka, co bude dál?

Rusko je pravidelně obviňováno z toho, že se vměšuje do ukrajinských záležitostí a z podpory domobrany na jihovýchodě. Podařilo se Vám objevit ruskou přítomnost v místech bojů?

Vměšování Ruska je propaganda. Ti, kteří z Ruska přišli jako dobrovolníci, jsou soukromé osoby a je jich maximálně 150 týdně. Domobrana disponuje především zastaralými zbraněmi. Osobně jsem viděl na jednom z kontrolních stanovišť ve Slavjansku kulomet Maxim, který se přestal používat po Druhé světové válce. Bojují s tím, co mají po ruce. Vměšování Moskvy jsem tedy nezaznamenal.

Co můžete říci o motivaci a bojovém duchu přívrženců jednotné Ukrajiny, kteří bojují proti domobraně?

Mnozí profesionálové v ukrajinské armádě nechápou cíle této války. Například, v Doněcku kirovogradské speciální jednotky ukrajinských ozbrojených sil se cíleně vyhýbaly střetů s batalionem domobrany Vostok, protože se nejedná o ozbrojence, jak píší ukrajinská média, ale o lidi, kteří se, spolu s příslušníky kirovogradských speciálních jednotek, společně účastnili cvičení a vzájemně se dobře znají. Vůle osudu je však postavila na různé strany barikád. Na druhé straně, domobrana je shovívavá k vojákům základní služby. Byli dokonce případy, kdy byli tito vojáci zajati a poté domobranou rovnou předány matkám. Mimochodem, existují i údaje o tom, že 90% ukrajinských vojáků, kteří jsou považováni za nezvěstné, ve skutečnosti, padlo. Oficiální média o tom jednoduše nepíší. Proti domobrancům aktivně bojují bataliony Azov a Donbas, kam lidé ochotně vstupují, protože zde dobře platí, a také kvůli svým ultrapravicovým názorům. K nim je vztah domobranců, samozřejmě, odlišný.[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru