Dnes ráno Putin sehrál jako obvykle gambit „stahujeme svá vojska od ukrajinské hranice“ (což určitě dělá … a nahrazuje je ohromným cvičením letectva), a také jako obvykle kvůli tomu algoritmy řídící burzy padají, vzápětí poté se evropské akcie náhle zčista jasna vzepjaly povzbuzené novým generickým katalyzátorem (Aktualizace: RASMUSSEN: ŽÁDNÉ PROJEVY STAHOVÁNÍ RUSKÝCH VOJSK OD UKRAJINY – jaké překvapení), ale co se formuje jako daleko nebezpečnější eskalace je to, co teď dělá Čína hned u hranic s Vietnamem, kde jak jsme hlásili už před tím, protestující rozbíjeli čínské továrny a zabíjeli čínské civilisty jako odvetu za zase další námořní teritoriální roztržku.


Podle Epoch Times: „K vietnamské hranic směřují vojska, tanky, náklaďáky, dělostřelectvo a obrněné vozy čínských ozbrojených sil, jak dokládají fotografie nasnímané 16. a 17. května obyvateli blízko hranice.“

[quote align="center" color="#999999"]

Čínští uživatelé netu (netizeni) vystavují fotky ohromných pohybů Čínské osvobozenecké armády, z nichž mnohé ukazují čínská vojska s plnou bojovou výstrojí a vojenskými vozidly směřující k místní železniční stanici Chongzuo.

Jeden z netizenů řekl, že čínská vojska nasedají na vlaky ze stanice Chongzuo do města Pingxiang, které má 60 mil (96 km) dlouhou hranici s Vietnamem. Tento netizen rovněž řekl, že teď je zavřený pohraniční přechod do Vietnamu Huu Nhgi.

Jedna z fotek nasnímaná z vnitřku osobního vlaku ukazuje čínská vojska připravující dělostřelectvo k transportu vlakem. Další ukazuje čínská vojska a vojenská vozidla jedoucí po prašných cestách.

Další fotka ukazuje vojska pochodující pod červeně vybarvenou vstupní branou do Mezinátorního tržiště v Longzhou na okresní silnici do města Chongzuo.

Zpětné hledání každého z obrázků pomocí Googlu ukazuje, že tyto fotografie se na Internetu objevily až nedávno. Většinu Google indexoval ze soboty.

Dohromady, jak tyto obrázky, tak očití svědkové z terénu ukazují to, co Taiwanská média prohlašují za „nekonečný proud“ čínských vojsk.

Proč to Čína dělá?

Jednoduše: „Jeden netizen s uživatelským jménem Zhiuyaan0703, u nějž se odráží obecný sentiment na čínských sociálních médiích, napsal: „Konflikt mezi Čínou a Vietnamem je na spadnutí.“[/quote]

A jen pro případ, že by USA napadlo podpořit svého někdejšího nepřítele, přijala Čína opatření:

[quote align="center" color="#999999"]

Fang Fenghui, čínský náčelník generálního štábu, promluvil 15. května s reportéry v Pentagonu spolu s americkým předsedou spojených náčelníků štábů generálem Martinem Dempseyem.

Fang hájil čínské vrtání ropy ve sporných vodách s Vietnamem. Rovněž varoval před tím, aby se Spojené státy přidaly k nějaké straně, když mluvíc přes čínského překladatele, řekl, že: „Existuje možnost, že by tato otázka mohla ovlivnit nebo rozrušit vztahy mezi těmito dvěma zeměmi a oběma ozbrojenými silami.“

Tiskový tajemník Bílého domu Jay Carney však během tiskového briefingu 15. května zopakoval americké stanovisko k čínské vrtné věži.

Řekl, že čínská vrtná věž, kterou čínský režim obklopil „četnými vládními plavidly,“ je „provokativním činem a zvyšuje napětí v regionu, a kvůli zvýšenému napětí je obtížnější vyřešit nároky na sporné území způsobem, který podporuje mír a stabilitu v regionu.“

Carney řekl, že Spojené státy v tomto teritoriálním sporu nezaujímají žádný postoj, že ale: „Zaujímáme postoj k prosazování nároků, při čemž se musí jejich spor řešit mírově, bez zastrašování, bez vynucování a v souladu s mezinárodním právem.“

Co se týče čínské ropné věže a napětí, které se kolem ní vytvořilo, řekl Carney: „Tento čin považujeme za provokativní a myslíme si, že podvrací cíle, které sdílíme, kterými jsou mírové vyřešení těchto sporů a obecná stabilita v regionu.“ [/quote]

Nemějte ale strach: cenné papíry futures to aktivně monitorují stejně jako všechny další globální geopolitické konflikty, jsme si absolutně jisti, že když vypukne válka, tak to Fed spraví. Jako obvykle, přejeme algoritmům burz hodně štěstí, protože ET to shrnuje: „Čína je teď zapojena do teritoriálních konfliktů s téměř všemi svými sousedy.“ A opět – co by se snad mohlo zvrtnout špatně? Soudě podle fotek níže, vůbec nic.

Bojové vozidlo pěchoty Bradley čínských vojsk spatřené v Kunming Yunnan v jihozápadní Číně. Čínští netizeni vystavili několik fotek ukazujících čínská vojska přisuzující se k vietnamské hranici. (Weibo.com)

Čínský tank spatřený u hranice s Vietnamem během vzrůstajícího napětí mezi těmito dvěma zeměmi. (Weibo.com)

Čínská vojska nesoucí proti-tankové zbraně spatřená, jak pochodují v provincii Guangxi u hranic s Vietnamem. Místní netizeni referují o silném pachu střelného prachu. (Weibo.com)

Konvoj čínský vojenských vozidel spatřený ve městě Fangchenggang v Guangxi u hranic s Vietnamem. (Weibo.com)

Čínská vojska pochodující ve městě Chongzuo v provincii Guangxi u vietnamské hranice. Čínští netizeni říkají, že vojska se pohybují podél hranice. (Weibo.com)

Čínská vojska spatřená, jak pochodují městskými ulicemi v Chongzuo v provincii Guangxi u vietnamské hranice. (Weibo.com)

Čínské dělostřelectvo převážené ve městě Chongzuo v provincii Guangxi. (Weibo.com)

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com