Pomalu ale jistě se ta hegemonie dolaru drolí, ať už kvůli kopancům zahraniční politiky s překračováním všemožných červených linií, nebo kvůli ekonomické křehkosti. Avšak už během Dne č. 1 cesty Vladimira Putina do Číny je jasné, že tyto dva národy jsou si teď bližší než kdy jindy. VTB – jedna z největších ruských bank – podepsala dohodu s Bank of China o vzájemných platbách v domácích měnách, čímž obchází potřebu amerických dolarů v „investičním bankovnictví, mezibankovních půjčkách, financování obchodů a při transakcích kapitálových trhů.“ Kiril Dmitrijev, šéf ruského Fondu přímých investic s tím, jak se Ruská nosná osa asijské politiky dostává do otáček, uvádí: „Bude možné společně daleko efektivněji a jasněji prodiskutovat investice do různých projektů.“


Jak hlásí RT,

[quote align="center" color="#999999"]

VTB, druhý největší ruský poskytovatel úvěrů, podepsala dohodu s Bank of China, do níž patří i úmluva o vzájemných platbách v domácích měnách.

„Banky podle této dohody plánují rozvíjet své partnerství v četných oblastech včetně spolupráce na vyrovnávání v rublech a v renminbi, v investičním bankovnictví, mezibankovních půjčkách, financování obchodů a transakcích na kapitálových trzích,“ uvádí oficiální prohlášení VTB. [/quote]

Tato dohoda podtrhuje rostoucí zájem VTB Group o asijské trhy a pomůže s růstem obchodů mezi Ruskem a Čínou, kteří jsou už teď blízkými obchodními partnery, řekl Vasilij Titov ze správní rady VTB.

Nejsou to ale jen bankovní vztahy…

[quote align="center" color="#999999"]

V první den dvoudenní návštěvy Číny řekl ruský president Vladimir Putin, že tyto dvě země zvýší své bilaterální obchody na úplně novou úroveň .

„Naše země odvedly ohromnou práci, abychom dosáhli nového historického mezníku… Čína se pevně usadila v pozici našeho klíčového obchodního partnera,“ řekl Putin.

Putin rovněž řekl, že obrat mezi Ruskem a Čínou během roku 2013 vzrostl o téměř 2 procenta, aby dosáhl asi $90 miliard .

„Udržíme-li si tohle tempo, pak dosáhne v roce 2015 úroveň bilaterálního obchodu $100 miliard a my k tomu s důvěrou kráčíme,“ řekl Putin.

Životně důležité je zvýšení investiční spolupráce, dodal Putin.

„Společně bude možné daleko efektivněji a jasněji diskutovat o investicích do různých projektů,“ cituje Interfax Kirila Dmitrijeva, šéfa ruského Fondu přímých investic. [/quote]

Nic netrvá věčně … pamatujte na éry dominantních měn podle grafu níže…

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com