Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl mít možnost vystoupit na sobotním finále písňové soutěže Eurovize navzdory rozhodnutí pořadatelů, uvedl Rishi Sunak. (Foto: Flickr)

Mluvčí premiéra řekl, že pan Sunak je „zklamán“ rozhodnutím Evropské vysílací unie, která rozhodla, že projev pana Zelenského na této akci by byl příliš politický.

Pan Sunak tvrdil, že umožnit ukrajinskému prezidentovi vystoupit je důležité, protože Ukrajina bojuje za „základní“ hodnoty a svobody.

Podpořil ho bývalý premiér Boris Johnson, který řekl, že by bylo „správné“ vyslechnout ukrajinského vůdce.

Spojené království letos pořádá Eurovizi poté, co Ukrajina, vítěz soutěže v roce 2022, nemohla akci hostit kvůli bezpečnostním obavám způsobeným ruskou invazí.

Soutěž se koná v Liverpoolu a finále se bude vysílat v sobotu večer.

„Premiér se domnívá, že by bylo vhodné, aby na akci promluvil prezident Zelenskyj, a jsme zklamáni rozhodnutím Evropské vysílací unie,“ řekl Sunakův mluvčí novinářům ve Westminsteru.

„Hodnoty a svobody, za které prezident Zelenskyj a ukrajinský lid bojují, nejsou politické, ale zásadní, a sama Eurovize to uznala, když loni správně pozastavila účast Ruska v soutěži.“

Evropská vysílací unie, aliance veřejnoprávních vysílatelů, ve svém prohlášení uvedla, že soutěž se „řídí přísnými pravidly a zásadami, které byly stanoveny od jejího vzniku“.

„Jedním ze základních kamenů soutěže je její nepolitický charakter,“ dodali organizátoři.

„Tato zásada zakazuje, aby v rámci soutěže byla činěna politická nebo podobná prohlášení.“

Zdroj: thetimes.co.uk