Na úvod moderátorka upozornila na kritiku srbského prezidenta a zeptala se ho, proč je stále obviňován. (Foto: Flickr)

„Byly tam zajímavější obvinění než diktatura, autokracie a autoritářství. Je to součást každodenního politického života. Účastnil jsem se debaty už počtvrté a někteří lidé očekávali, že mě v parlamentu zničí, což se nestalo. Viděli jste řádění několika parlamentních skupin, několik poslanců napadlo mě i předsedu sněmovny. Nikdo nebyl z jednání vyloučen a nikdo neřekl, že je to nějaký pokrok. Nikdo nechtěl někoho vyloučit z důležité diskuse,“ řekl Vučić.

„Nikdo nebyl potrestán za nedávné incidenty v parlamentu, které organizovaly a vyprovokovaly opoziční strany, každý mohl mluvit. Myslím, že v minulosti tomu tak nebylo, a to je důkazem demokracie,“ dodal.

Prezident Vučič uvedl, že se neobává obvinění z autokracie, a dodal, že „slyšel směšná obvinění“.

„To zasedání pro mě bylo dobré, protože jsem mohl odhalit nepravdy, ale jedna věc mě velmi znepokojovala,“ řekl Vučić.

V pokračování pořadu následovaly záběry potlesku pro Vladimira Putina, Angelu Merkelovou a Emmanuela Macrona.

„V Bělehradě máme prominentního nenávistníka Srbů. Je to Evropan a nenávidí Srby a Srbsko tak moc, že je to neuvěřitelné. To je vzácné. Viděl jsem mnoho lidí, kteří nenávidí Srby, ale takového člověka jsem ještě neviděl. Už neví, co si počít se zlobou a nenávistí vůči srbskému národu,“ říká.

„Je jasné, že dochází k vměšování velmocí do našich vnitřních vztahů. Každý chce dosáhnout svých cílů prostřednictvím Srbska. Stačí se podívat na prohlášení představitelů ze Západu i Východu a všichni počítají s tím, že Srbsko zvítězí,“ říká.

Vučić byl dotázán na současný postoj Socialistické strany Srbska a Ivici Dačiće, tj. proč členové této strany mlčí, a uvedl, že to pro něj není nic nového, a zdůraznil, že o SPS nebude mluvit špatně.

Vučič uvedl, že budou spolupracovat i v následujících šesti měsících až roce, ale nevyloučil možnost voleb, a to jak parlamentních, tak prezidentských.

„Na Srbsko je také vyvíjen velký tlak z obou stran, pokud jde o Kosovo, protože Rusko i Západ vědí, že válka na Ukrajině bude pokračovat, a chtějí urychleně vyřešit otázku Kosova,“ řekl prezident Vučič.

„Čelíme největší krizi, jakou jsme ve světě zažili od druhé světové války. Ta byla téměř ničím ve srovnání s tím, co přichází. Čelíme velké eskalaci. Doufám, že někteří lidé pochopí, že eskalaci nikdo nepotřebuje, a že se budou snažit situaci deeskalovat. V příštích 5/6 měsících budou následovat dosud největší konflikty. Tlak bude v otázce Ruské federace nesrovnatelně silnější. Silné tlaky budou i v otázce Kosovské republiky. V tuto chvíli již není zcela jasné, kdo na Ukrajině zvítězí. Získat Západ a jeho jednotu je v tuto chvíli velmi obtížné. Na začátku jste neměli ruskou jednotu a nyní máte takovou jednotu v rámci ruského národa, zejména po oznámení o vyslání německých tanků,“ dodává Vučić.

Zdůraznil, že německý kancléř Olaf Scholz neměl jinou možnost.

„Je jasné, že se dostáváme do naprostého chaosu. V příštích několika měsících nemůžeme Putina přejet. Nesmíme připustit, abychom neměli nikde žádné přátele a byli vyhlazeni až k hranicím s Běloruskem. Naše země bude ve všech ohledech mezistupněm. Pro Srbsko je to těžké, ať už vyhraje kdokoli. Proto jsem řekl, že patříme k těm nemnoha, kteří mluví o míru, ale o míru se už nikdo nesmí zmínit,“ zdůraznil.

Dodal, že se musíme postarat o finanční zájmy a o děti, přičemž většina investic pochází ze Západu.

„Tlačme takhle, dokud můžeme. Já budu vědět, kdy nastane ta správná chvíle, a nebudu před lidmi nic skrývat, stejně jako jsem neskrýval své zoufalství po předchozím setkání,“ dodal.

Zdroj: b92.net