Společnost Disney+ stáhla epizodu seriálu Simpsonovi v Hongkongu, protože se podle zpráv zmiňuje o čínských ‚táborech nucených prací‘. (Foto: Twitter)

Zdá se, že zatímco v USA je zcela spokojená s prosazováním rozdělujících protibělošských konspiračních teorií kritické rasové teorie u dětí, Disney má zřejmě problém s urážením komunistické čínské vlády.

V epizodě Simpsonových „Jedna rozzlobená Líza“, která byla poprvé odvysílána v loňském roce, se objevila postava, která prohlásila: „Pohleďte na divy Číny. Bitcoinové doly, tábory nucených prací, kde děti vyrábějí chytré telefony.“

V loňském roce společnost Disney také stáhla starou epizodu Simpsonových z roku 2005, která odkazovala na masakr na náměstí Nebeského klidu a následné potlačení jakékoli dokumentace o něm ze strany ČKS.

Kenny Ng, docent na Filmové akademii na Hongkongské baptistické univerzitě, poznamenal, že stažení epizod společností Disney pravděpodobně „souvisí s vazbami společnosti, současnými i budoucími, v pevninské Číně“, a dodal: „Mohlo by jít o strategické odstranění všech epizod urážejících Čínu.“

V Číně sice existují koncentrační tábory, ale také zábavní parky společnosti Disney, takže je nejlepší je neurážet, což je politika, kterou Bidenova administrativa zřejmě plně podporuje.

Zdroj: sn.com