Dva dny poté, co jsme informovali o sestřelení ruského letadla a boji ruského pilota s teroristy do posledního náboje, si událost všimli i mainstreamová média. Způsob, jakým o incidentu informovala RTVS, však už nabírá prvky grotesky. …


Provincie Idlib je jednou z posledních bašt protivládních povstalců. Během víkendu se stala terčem náletů. Vládní letadla tam bombardovaly pozice povstalců ve více městech provincie, kromě domů zasáhly i dvě nemocnice.

Po náletech pomáhali obyvatelům dobrovolní záchranáři známí jako Bílé helmy. V jednom případě se jim z trosek podařilo vytáhnout dítě. Bombardování přišlo jen pár hodin poté, co v provincii sestřelili ruské bojové letadlo. Pilot letadla se katapultoval, v beznadějné situaci se zabil sám.

Část amerických jednotek odchází z Iráku. Vojáci tam pomáhaly v boji s teroristickou organizací Islámský stát, kterou začátkem prosince porazili.

Irácká vláda se na částečném odsunu dohodla s mezinárodní koalicí pod vedením USA. Stahování vojsk je v počáteční fázi a nejde o začátek úplného stažení amerických vojsk ze země.

Zdroj: hs.sk