Vzpomínáte, jak se racionální hlasy ptaly, proč Čína (nebo třeba USA) místo toho, aby zablokovala svou ekonomiku pokaždé, když dojde k byť jen malému propuknutí chřipky Wu, prostě neudělá správnou věc a nenechá covid, aby se prohnal zemí, vytvořil si nárazník přirozené imunity a sám vyhořel? (Foto: Flickr)

No, poté, co Čína tak dlouho bizarně odolávala nevyhnutelnému (doufáme, že jednoho dne dostaneme odpověď na otázku, proč Si Ťin-pching tak tvrdě prosazoval dnes již nefunkční politiku nulového výskytu covidu), právě to se nyní stalo a v sobotu jeden z významných vládních vědců prohlásil, že možnost velkého návratu covidu-19 v Číně v příštích dvou až třech měsících je mizivá, protože 80 % lidí je již nakaženo a dosáhlo prahu stádové imunity.

Ačkoli masový pohyb lidí během probíhajících svátků lunárního nového roku může pandemii rozšířit a v některých oblastech zvýšit počet nakažených, druhá vlna COVID je v nejbližší době nepravděpodobná, uvedl podle agentury Reuters na sociální síti Weibo Wu Zunyou, hlavní epidemiolog Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Stovky milionů Číňanů cestují po celé zemi na prázdninové srazy, které byly pozastaveny v rámci nedávno zmírněných omezení COVID, což vyvolává obavy z nového propuknutí nákazy ve venkovských oblastech, které jsou méně vybaveny na zvládání rozsáhlých epidemií.

Aby zmírnil rozšířené, i když neopodstatněné obavy, které Peking poslední tři roky nemilosrdně rozdmýchával, promluvil ve čtvrtek k národu také představitel Národní zdravotnické komise, který uvedl, že Čína překročila vrchol počtu pacientů s COVID na klinikách s horečkou, pohotovostech a v kritickém stavu.

Podle „vládních údajů“, což v Číně znamená propagandu, zemřelo k 12. lednu, tedy zhruba měsíc poté, co Čína náhle zrušila svou politiku nulového výskytu COVID, v nemocnici téměř 60 000 lidí s COVID. Někteří odborníci však uvedli, že toto číslo pravděpodobně značně podhodnocuje celkový dopad, protože nezahrnuje ty, kteří zemřeli doma, a protože mnoho lékařů uvedlo, že jsou odrazováni od toho, aby uváděli COVID jako příčinu úmrtí.

Zatímco více než miliarda Číňanů, kteří přežili covid, je dobrá zpráva, je to hrozná zpráva pro ty farmaceutické společnosti, které držely svět jako rukojmí poslední tři roky: koneckonců, jak si jen budou moci Pfizer a Moderna dovolit další jachty, když nebudou moci prodávat svůj neustále se měnící koktejl mRNA financovaný daňovými poplatníky největší (nyní druhé) populaci na světě. Pokud jde o nejlidnatější zemi světa, Indii, ta věděla, o co jde, už před více než rokem, když v září 2021 její vláda prohlásila, že nebude kupovat žádné injekce od společností Pfizer a Moderna, čímž připravila své obyvatele o nespočet komplikací způsobených zánětem myokardu a osrdečníku.

Zdroj: zerohedge.com