V bublině na obrázku: Přidej se k revoluci, zaplatím ti. Pamatujete na Justine Tunney? Ta anarchistka z Okupace WS se ukázala jako zaměstnankyně kultu Googlu, která tepala mé reportáže o ziskovém dohledu pro Google. No, a dnes přišla její velká chvíle, kdy do toho dala pecku. Tunney během několika posledních dnů vyvolala tsunami pobouření na Twitteru poté, co se zmocnila plné kontroly nad mým účtem na Twitteru k Okupaci Wall Street (OWS) s tvrzením, že to ona je zakladatelem OWS a pak pokračovala tweetováním proudu směšných anarcho-korporativistických keců.


Vyrazila proti sociálnímu zabezpečení, vládu popsala „jen jako další korporaci“ a argumentovala, že chudoba není politický problém, nýbrž „inženýrský problém“ a řekla politikům, aby „uhnuli z cesty.“ Rovněž vyvracela to, o čem si myslela, že je chybným pojetím: lidé si mysleli, že aktivisté OWS protestovali proti koncentrované korporátní moci, ale o tom ona tvrdila, že to prostě není žádná pravda.

Jak už jsem psal před tím, to náhlé zjevení páně pro Tunney o tom, že ne všechny korporace jsou zlé, přišlo v souběhu s jejím rozhodnutím vzít dobře placený job u Googlu. Od té doby se pro tuto společnost stala semetrikou astronomických proporcí par excellence včetně objevování v sekci komentářů, kde tepe moje reportáže o ohromných ziskově prováděných dohledových operacích pro Google. „Nikdy nepřestanu žasnout nad tím, jak daleko jsou lidé schopni až zajít, aby pomlouvali korporaci, která všechno rozdává zadarmo,“ napsala.

Je důležité si uvědomit, že Tunney, než vzala svůj job u Googlu, nebyla v Okupaci jen nějakým pěšákem, nýbrž byla pro toto hnutí prominentní mluvčí. Psalo se o ní v New Yorker a v The Nation jako o jednom ze zakládajících členů OWS v Zuccotti Parku a byla zprostředkovatelem zřízení a vedení hlavního internetového komunikačního uzlu pro OWS OccupyWallSt.org. V mediálním profilu se Tunney sama popsala jako „ jen další zblblík, co zkouší pomoci s revolucí,“ a na její fotce ji vidíte s dalšími hi-tech revolucionáři okupujícími stůl v Zuccotti Parku hrbícími se nad notebooky, dráty a počítačovým harampádím.

A tento týden se Tunney už úplně odtrhla od svých bývalých druhů z Okupace a prolomila bariéry průnikem ke Tweetterovým trollům. Její tweetty způsobily takovou vlnu nesouhlasných pozdvižení na sociálních médiích, že i Rosie Gray od Buzzfeedu se cítila nucena o tom referovat:

[quote align="center" color="#999999"]

Okupace Wall Streetu je mrtvá – ale její Tweetterový účet žije dál, a stalo se z něj fascinující žhavé ložisko vnitřních potyček mezi rivalizujícími frakcemi té skupiny, která kdysi spávala v Zuccotti Parku v New Yorku.

Aktivistka Justine Tunney, inženýrka Googlu, si vybojovala kontrolu nad hlavním Twetterovým účtem @OccupyWallSt od jiných aktivistů a spouští palbu na další aktivisty a zaměřuje se na důležité osobnosti tohoto hnutí, včetně akademika Davida Graebera, některými považovaného za intelektuálního otce Okupace. Ač tento účet v roce 2011 Tunney založila, mívali k němu přístup i jiní aktivisté.

Je tu velká otázka: kdo založil Okupaci? [/quote]

Ale to, že Tunney vlastně tvrdí, že to ona založila Okupaci, je zdaleka nejméně zajímavou součástí tohoto příběhu. Gray od Buzzfeedu unikl daleko příšernější a zlověstnější vývoj: Tunney – zaměstnanec Googlu – vyráží do šílené křížové výpravy za financování a zaplacení armády protestních žoldnéřů, aby bojovala proti Wall Streetu – a to všechno přes KickStarter.

To není blbej fór, holčiny a bráchové! Tunney chce nájemně zverbovat revoluci soukromé armády!

[quote align="center" color="#999999"]

V textu Tweettu: Vybrali jsme 1 milion dolarů k rozběhu nenásilné milice na okupaci w, každý týden tréning, měli byste, bando, zájem? (Možný nadpis pro tento příběh u Buzzfeedu: deset věcí, kterým porozumí pouze Googleři, kteří okupovali Wall Street a chtějí za prachy verbovat milice.)[/quote]

Volání Tunney do zbraně sekundoval Micah White, bývalý redaktor AdBusters, který teď vede v módní stylu vedený konzultační podnik pro sociální hnutí. White svůj podnik popsal jako „konzultační firmu pro sociální změnu financovanou americkým tvůrcem memu Okupace Wall Streetu,“ která „slouží vybrané mezinárodní klientele sociálních revolucionářů a jejich hnutí.“

Ale ne všichni byli stejně nadšení myšlenkami Tunney jako pan White. Lidé se rychle shlukli na Twitteru Tunney a zahltili ho svým údivem nad tím, proč ona potřebuje peníze k zaplacení lidí, aby se účastnili na politických protestech. Tunney pochybovače utřela hromadou neomaleností, „které se mi jeví jako“ tržně orientovaná vysvětlení:

[quote align="center" color="#999999"]

„Prachy lidi podněcují, aby se předvedli a dotahovali to do konce.“

„Nebudu lidi žádat, aby se opět stali kanónenfutrem proti Newyorskému policejnímu sboru, aniž bych jim na oplátku něco dala.“[/quote]

Udivený chlapík z Litvy její plán kritizoval s vysvětlením, že on na počátku 90. let nepotřeboval, aby ho někdo platil za protesty proti Sovětskému svazu, protože jednal z přesvědčení a z morální a politické víry. Tunney to ale nepřesvědčilo. Myslí si, že člověk by neměl protestovat jen kvůli své politické víře:

[quote align="center" color="#999999"]

„Takže ty od nás chceš, abychom lidem dali ideologii a poplácání po ramenou místo prachů?“[/quote]

Jo, protože co za anarchistického vola by si mohlo myslet, že političtí protestující by měli jednat z opravdového politického přesvědčení místo peněžních pobídek? Dokonce i president Vladimir Putin lidi platí, aby za něj protestovali – a Putin je velký muž, protože ten chrání i Edwarda Snowdena – tak proč by vůdci Okupace jako Tunney neměli lidi přimět, aby dělali to samé pro ně?

Mám návrh: Jestli má rozběhová kampaň Justine Tunney někdy dosáhnout svého cíle, měla by zřídit verbovací centra své anarcho-korporátní milice u ubytoven bezdomovců a v chudinských čtvrtích. Tato místa jsou plná motivovaných lidí s těmi správnými dovednostmi vhodnými pro tento job: mají zkušenosti s tím být na straně příjemců policejní brutality a jsou ochotni pracovat za šesták.

Co jiného by mohli techno-utopisté ještě chtít?

Yasha Levine

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: pando.com