Ukrajina se připravuje na další zesílení ruských leteckých útoků zaměřených na její energetickou infrastrukturu a prezident Vladimir Putin v pátek potvrdil, že další vlna se blíží, a řekl svému německému protějšku Olafu Scholzovi, že nové útoky jsou „nevyhnutelné“ kvůli „destruktivní“ politice Západu. (Foto: Flickr)

„Bylo konstatováno, že ruské ozbrojené síly dlouho upouštěly od přesných raketových úderů na určité cíle na území Ukrajiny,“ začíná kremelský přepis telefonického rozhovoru. „Nyní se však taková opatření stala vynucenou a nevyhnutelnou odpovědí na provokativní útoky Kyjeva na ruskou civilní infrastrukturu.“

V prohlášení se zdůrazňuje, že do Kyjeva směřují zbraně NATO: „Pozornost byla upřena na destruktivní linii západních států, včetně Německa, které pumpují do kyjevského režimu zbraně a cvičí ukrajinskou armádu.“

Putin Scholzovi připomněl hlubokou „politickou a finanční podporu“ Západu, která z pohledu Moskvy znemožnila možnost jakýchkoli smysluplných jednání o příměří. Podle něj neustálá a rozsáhlá vojenská podpora ze strany spojenců „vede k tomu, že Kyjev zcela odmítá myšlenku jakýchkoli jednání“.

Mezitím se zdá, že existuje vnější ověření, že další významný letecký útok na Ukrajinu přijde brzy: Sky News Australia cituje vojenské analytiky, kteří tvrdí, že nové satelitní snímky ukazují, že Rusko plánuje „bezprostřední“ rozsáhlý raketový úder na Ukrajinu.

Podle podrobností ve zprávě:

Satelitní snímky zveřejněné americkou společností Maxar Technologies ukazují shromáždění dvou desítek bombardérů dlouhého doletu Tu-95 a Tu-160 na letecké základně Engels-2 v Saratovské oblasti, 700 km od rusko-ukrajinských hranic.

Vedle letadel jsou vyobrazeny bedny s municí, které podle odborníků pravděpodobně obsahují řízené střely Kh-55 a Kh-101. Výrazné zvýšení aktivity naznačuje blížící se útok.

Der Spiegel dále cituje vojenského analytika Ardu Mevlutoğlua: „Neobvykle vysoký počet bombardérů na letištní ploše svědčí o zvýšení počtu operací, ne-li o bezprostředně hrozícím rozsáhlém útoku.“

Navzdory tomu, že ukrajinské komunální služby a záchranné týmy pokračují v bojích, zůstává odhadem 40 % celé národní energetické infrastruktury degradováno nebo zničeno. Deník New York Times tento týden uvedl: „Ukrajinští představitelé uvedli, že ruské útoky vyřadily z provozu elektrickou síť v jižním městě Cherson a šest milionů lidí po celé zemi je po předchozích útocích stále bez proudu.“

Pod bodem mrazu zůstaly také teploty, které mají v mrazivých zimních měsících dále klesat. Rusko obhajovalo své útoky na energetickou síť jako „legitimní“, zatímco americký ministr zahraničí Antony Blinken během setkání ministrů NATO v rumunské Bukurešti „barbarské“ ruské akce odsoudil.

Zdroj: barrons.com