Severoatlantická aliance začíná stěhování do nového sídla, jehož cena činí přibližně 1,2 miliardy eur. Budova se nachází nedaleko staré rezidence NATO v Bruselu. V pondělí 19. března o tom informoval Deutsche Welle. Stěhování potrvá asi tři měsíce. Celkem má být přestěhováno až čtyři tisíce zaměstnanců.

V květnu 2017 se v této nové budově již konaly akce v rámci summitu NATO. Nová administrativní budova se nachází na území bývalého bruselského letiště. Výstavba trvala sedm let.

Původně se stěhování NATO plánovalo v roce 2017, bylo však odloženo kvůli problémům se síťovou infrastrukturou, upřesňuje Deutsche Welle.

První sídlo Severoatlantické aliance bylo v roce 1949 zřízeno v Londýně, pak se přemístilo nejdřív do pařížského Palais de Chaillot a v roce 1967 do Bruselu.

Symbolika a konspirace

Jak zdůraznil jeden z architektů areálu, společnost SOM, budovy ze skla a kovu, které nahradí současné betonové konstrukce, mají podobu sevřených prstů symbolizujících jednotu.

Uživatelé internetu ale uviděli na budově nového sídla aliance symboliku SS — dva blesky, o čemž aktivně diskutují i uživatelé ruskojazyčného internetu.

NATO tuto zprávu dementovalo o označilo za fake news, kterou má na svědomí ruská propaganda.