Když už jste si mysleli, že Saúdové už nemohou Bidenovu administrativu více ponížit, Wall Street Journal uvádí, že korunní princ Mohammed bin Salmán údajně za zavřenými dveřmi masivně pomlouvá amerického prezidenta. (Foto: Flickr)

Saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán, 37letý každodenní vládce království, se v soukromí vysmívá prezidentu Bidenovi, dělá si legraci z jeho přehmatů a zpochybňuje jeho duševní bystrost, tvrdí lidé ze saúdské vlády. Svým poradcům řekl, že na něj pan Biden neudělal dojem od dob, kdy byl viceprezidentem, a mnohem raději měl bývalého prezidenta Donalda Trumpa, uvedli tito lidé. – WSJ

Co vůbec mohlo v MbS vzbudit takový dojem?

Saúdský ministr zahraničí princ Fajsal bin Farhán zprávu popřel – uvedl, že „tato tvrzení anonymních zdrojů jsou zcela nepravdivá“, a dodal: „Představitelé království vždy chovali k prezidentům USA maximální respekt, což vychází z přesvědčení království o důležitosti vztahů založených na vzájemném respektu.“

Přitom oba lídři neměli dobré vztahy ještě před Bidenovým nástupem do funkce – Biden během kampaně v roce 2020 označil Saúdskou Arábii za „vyvrhele“ kvůli vraždě novináře Džamála Chášukdžího a dodal, že v současné vládě v Saúdské Arábii vidí „jen velmi malou společenskou spásnou hodnotu“.

Poté, co více než rok odmítal mluvit s MbS (problémy s teleprompterem?), saúdští představitelé přítomní na červencovém setkání v Džiddě naznačili, že Biden tam zjevně být nechtěl a neměl zájem o politické diskuse.

Podle Davida Schenkera, vysokého úředníka ministerstva zahraničí za Trumpovy administrativy a nyní pracovníka washingtonského think tanku The Institute for Near East Policy, byly „interakce s Bidenovou administrativou první dva roky tak špatné, že jedna návštěva nestačila k tomu, aby Saúdská Arábie odstoupila“ od svého ropného spojenectví s Moskvou.

Jak dále uvádí deník, vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií jsou napjaté již léta, ale nevraživost mezi Bidenem a MbS „napětí ještě prohloubila a je pravděpodobné, že se bude jen zhoršovat“.

Během prvních týdnů ve funkci prezident zmrazil saúdský prodej zbraní, na poslední chvíli zrušil rozhodnutí Trumpovy administrativy označit jemenské povstalce Hútíje za zahraniční teroristickou organizaci a zveřejnil zprávu zpravodajských služeb o zabití Chášukdžího, kterou Trump předtím odmítl. – WSJ

„Málokdy byl řetězec porušených očekávání a vnímaných urážek a ponížení větší než nyní,“ řekl veterán americké blízkovýchodní diplomacie Aaron David Miller, který nyní pracuje v Carnegieho nadaci pro mezinárodní mír. „Neexistuje téměř žádná důvěra a absolutně žádný vzájemný respekt.“

Snad největším „f-you“ Bidenově administrativě bylo to, že Saúdové vedli OPEC+ ke snížení produkce, přestože je USA požádaly, aby rozhodnutí odložili až na dobu po polovině volebního období – což Saúdové před téměř dvěma týdny odhalili v jízlivém dopise.

Nyní Bílý dům tvrdí, že Biden chce přezkoumat, zda vztahy se Saúdy slouží zájmům USA, zatímco saúdští představitelé naznačili totéž.

Podle názoru Bidenovy administrativy je válka na Ukrajině rozhodujícím historickým momentem, který vyžaduje, aby si země vybraly stranu, přičemž omezení OPEC+ sbližuje Saúdy s Rusy. Saúdové vidí příležitost k prosazení vlastních zájmů ve světě, kde USA nejsou nespornou supervelmocí, a tvrdí, že mohou podpořit Ukrajinu a zároveň spolupracovat s Ruskem v rámci OPEC+.

Saúdští představitelé říkají, že jsou frustrováni tím, že se na vztahy stále pohlíží úzkou optikou ropy a bezpečnosti. Rijád nedávné rozhodnutí OPEC+ zarámoval jako životně důležité pro své klíčové národní zájmy, technické rozhodnutí, které prý bylo nutné, aby se zabránilo prudkému poklesu cen ropy. Princ Mohammed nyní považuje vysoké ceny ropy za možná poslední šanci, jak využít přírodní zdroje království k modernizaci saúdské ekonomiky a vybudování post-ropné budoucnosti. – WSJ

„Náš ekonomický program je pro naše přežití klíčový. Nejde jen o energetiku a obranu,“ řekl bin Farhán v nedávném rozhovoru. „Možná tomu tak bylo před 50 lety, ale dnes tomu tak rozhodně není.“

Prosinec se blíží

Za necelé dva měsíce dojde ke třem událostem, které budou mít zásadní význam pro světové energetické trhy; sejde se OPEC+, EU bude jednat o embargu na ruskou ropu a G-7 bude diskutovat o omezení ceny ruské ropy.

Podle saúdskoarabských vládních představitelů je na stole zvýšení produkce, pokud trh přijde o ruskou ropu kvůli embargu EU nebo cenovému stropu G-7. Američtí představitelé jsou skeptičtí a tvrdí, že to bude klíčový lakmusový papírek pro to, jak se království postaví k otázce Západ vs. Rusko.

„Američané sázejí na to, že Saúdové Spojené státy potřebují a že se s nimi sblíží, zatímco Saúdové sázejí na opak,“ řekl Jon Alterman, ředitel blízkovýchodního programu washingtonského think tanku Center for Strategic and International Studies, a dodal, že Bílý dům ignoruje osobní povahu americko-saúdských vazeb.

A podle Stevena Cooka, experta na Blízký východ z CFR, „když jednáte se zemí, kterou v podstatě řídí pět lidí, musí to být na osobní úrovni“.

Mezitím „je na stole jedna drastická možnost: Podle lidí obeznámených s touto záležitostí saúdští představitelé soukromě prohlásili, že by království mohlo prodat dluhopisy amerického ministerstva financí, které drží, pokud by Kongres schválil zákon proti OPEC. Podle údajů amerického ministerstva financí se saúdská držba amerických státních dluhopisů v červnu zvýšila na 119,2 miliardy dolarů ze 114,7 miliardy dolarů v květnu. Podle federálních údajů je Saúdská Arábie 16. největším držitelem amerických státních dluhopisů.

„Je těžké si představit, že by si některá ze stran řekla: ‚Dobrá, pojďme to dát zase dohromady,'“ řekl Cook.

Zdroj: zerohedge.com