Krátce poté, co Pchjongjang ve středu vypálil dvě balistické rakety krátkého doletu do moře jako varování pro Jih a jeho spojence, uspořádala ve čtvrtek viceprezidentka Kamala Harrisová očekávanou tiskovou konferenci v demilitarizované zóně Korejského poloostrova (DMZ). (Foto: Twitter / Fox News)

Stála na jižní straně demarkační linie, naproti níž severokorejští vojáci bedlivě sledovali průběh jednání, a ve svém projevu vyzdvihla „železný“ závazek USA vůči svým spojencům v regionu.

V tu chvíli se však dopustila nešťastného a hluboce trapného přehmatu, když vyzdvihovala silné spojenectví se „Severokorejskou republikou“.

Vzhledem k vysokému napětí, které je na poloostrově neustále přítomno, to nebyl malý přešlap – přišel navíc v době, kdy sever „přivítal“ její návštěvu dalším čtvrtečním odpálením balistické rakety. „Severní Korea ve čtvrtek odpálila další podezřelou balistickou raketu, uvedly jihokorejské a japonské úřady, což znamenalo již třetí odpálení rakety Pchjongjangem v tomto týdnu, kdy se zvyšuje napětí v regionu,“ potvrdila agentura Bloomberg.

Japonské ministerstvo obrany o čtvrtečním odpalu potvrdilo, že tato poslední raketa „letěla do výšky 50 km a měla dolet 300 km“.

Harrisová ve svém projevu odsoudila „brutální diktaturu“ Kim Čong-una, což je všeobecně označováno za neobvykle ostrou kritiku na to, že výroky zazněly z úst vysokého amerického představitele v demilitarizované zóně. Pravděpodobně však byl dopad zmírněn výše zmíněným lapsem o „spojenectví USA se Severokorejskou republikou“.

Sever a jih se vydaly „dramaticky odlišnými cestami“ – pokračovala, přičemž sever se vyznačoval opakovaným závažným porušováním lidských práv. Jako „ostrou připomínku“ toho uvedla silně ozbrojenou hranici, u které stála.

Cesta do demilitarizované zóny následovala po jejím setkání v Soulu s prezidentem Yoon Suk Yeolem. Oba odsoudili poslední sérii raketových startů a varovali Pchjongjang před údajnými plány na provedení jaderného testu, který by byl prvním od roku 2017.

Agentura Bloomberg o její první návštěvě DMZ popisuje: „Harrisová ve čtvrtek vstoupila do chaty z jihokorejské strany používané k diskusím, která se rozkládá na hranici se Severní Koreou, a stala se tak nejvýše postaveným členem Bidenovy administrativy, který vstoupil do 4 km širokého nárazníkového pásma, kde jsou na svých stranách žiletkového oplocení v místě přezdívaném poslední hranice studené války rozmístěny statisíce vojáků.“

Zdroj: zerohedge.com