Navzdory prudce rostoucím cenám energií, které ohrožují stabilitu země, ministryně zahraničí Annalena Baerbocková prohlásila, že bude nadále podporovat Ukrajinu „bez ohledu na to, co si myslí němečtí voliči“.

Baerbock pronesl tyto pozoruhodné komentáře během včerejší akce v Praze, kterou pořádala nevládní organizace Forum 2000.

„Pokud dávám lidem na Ukrajině slib – ‚Stojíme při vás, dokud nás budete potřebovat‘ – pak ho chci splnit. Bez ohledu na to, co si myslí moji němečtí voliči, ale chci to lidem na Ukrajině splnit,“ řekla.

Německá představitelka uvedla, že takový přístup se nezmění, ani kdyby do ulic vyšlo velké množství lidí protestujících proti ochromujícím účtům za energie.

„Nyní nás čeká zimní období, kdy budeme jako demokratičtí politici postaveni před výzvu. Lidé vyjdou do ulic a řeknou: ‚Nemůžeme platit ceny energií‘. A já řeknu: ‚Ano, já vím, tak vám pomůžeme sociálními opatřeními‘. Ale nechci říct: ‚Dobře, tak zastavíme sankce proti Rusku‘. Budeme stát na straně Ukrajiny, a to znamená, že sankce zůstanou i v zimním období, i když politikům půjde opravdu do tuhého,“ řekle Baerbocková.

Němci čelí jedné z nejhorších krizí životních nákladů v Evropě, vlády organizují ve velkých městech „ohřívárny“, kam budou chodit lidé, kteří nemají na zaplacení účtů, aby nezmrzli, a očekávají se výpadky proudu.

Občané již v mnoha oblastech vyčerpali zásoby elektrických ohřívačů, palivového dřeva a kamen, protože se připravují na příděly energie na letošní zimu, zatímco inflace v Německu právě dosáhla nejvyšší úrovně za téměř 50 let.

Ti, kdo plánují proti situaci protestovat, jsou navíc úřady démonizováni jako domácí extremisté.

Jak jsme informovali minulý měsíc, ministr vnitra německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko (NRW) Herbert Reul (CDU) nehorázně naznačil, že Němci, kteří se možná chystají protestovat proti výpadkům energie, jsou „nepřátelé státu“, kteří chtějí svrhnout vládu.

Zdroj: summit.news