Podle agentury Bloomberg, která se odvolává na údaje Národní asociace ředitelů pro energetickou pomoc (Neada), se nejméně 20 milionů domácností, tedy přibližně každá šestá americká domácnost, opozdilo s placením účtů za elektřinu, protože rostoucí ceny elektřiny vyvolaly údajně nejhorší krizi v historii opožděných plateb za komunální služby. (Foto: Flickr)

Neada uvedla, že ceny elektřiny po deseti letech stagnace od roku 2020 výrazně vzrostly. Výsledkem prudkého nárůstu jsou miliardy dolarů v nedoplatcích za elektřinu.

Zdroj: Bloomberg

Inflaci elektřiny pohánějí prudce rostoucí náklady na fosilní paliva, jako je zemní plyn, uhlí a ropa.

Zdroj: Bloomberg

Zemní plyn pohání přibližně 40 % americké energetické sítě a v úterý se vyšplhal na nejvyšší úroveň od roku 2008.

Následující graf ukazuje, že po dvě desetiletí byly reálné ceny elektřiny relativně stabilní, s výjimkou období komoditního boomu kolem GFC 2008. Nyní index CPI snížený o energii dosáhl svého vrcholu, ačkoli elektřina nadále meziročně roste na závratných 30 %.

V USA se stále častěji objevují odstávky veřejných služeb, protože některé domácnosti z nižších vrstev mají tisíce dolarů dluhů na účtech za elektřinu.

Jean Su, vedoucí právnička Centra pro biologickou rozmanitost, které sleduje odpojování od veřejných služeb po celých USA, varovala před „tsunami odpojování“, protože nejvyšší inflace za posledních čtyřicet let požírá mzdy a finančně devastuje chudé pracující.

Adrienne Niceová je jednou z těchto Američanů, kteří se potýkají s problémy a kteří dluží více než 3 000 dolarů na účtech za komunální služby. Minulý měsíc obdržela „konečné oznámení“ od energetické společnosti Xcel Energy Inc., která vypnula elektřinu v její garsonce v Minneapolisu, když se teploty blížily k trojciferným hodnotám.

Nice zjistila, že je téměř nemožné ušetřit peníze za výdaje za komunální služby, které se za poslední rok zdvojnásobily, protože prudce vzrostly i ceny potravin, přístřeší a benzinu. Její špatně placená práce uklízečky ji uvrhla do energetické chudoby.

„Prostě nechápu, jak může být elektřina tak drahá,“ řekla.

Po celé zemi hlásily energetické společnosti nárůst neplatících zákazníků. Kalifornská společnost PG&E Corp uvedla, že od února 2020 došlo ke 40% skoku v počtu rezidenčních zákazníků, kteří se opozdili s platbami. Společnost Public Service Enterprise Group z New Jersey uvedla, že počet zákazníků, kteří se opozdili alespoň o 90 dní, vzrostl od března o 30 %.

„Lidé na dně, nemohou platit“ své účty za elektřinu, řekl Mark Wolfe, výkonný ředitel společnosti Neada.

Čtenáři vědí, že spotřebitelé na nejnižší úrovni jsou finančně na dně. Mají vyčerpané kreditní karty, vyčerpané úspory a přírůstky mezd se jim kvůli inflaci smazaly. Není divu, že se USA začínají podobat Evropě, kde energetická chudoba odsoudila k zániku miliony domácností.

Je jen otázkou času, kdy Bidenova administrativa začne rozdávat stimulační šeky na účty za elektřinu.

Zdroj: bloomberg.com