Podle Donnieho O’Sullivana ze CNN zaslal dnes ráno generální ředitel Twitteru Parag Agrawal zaměstnancům zprávu o whistleblowerovi z WaPo. (Foto: Flickr)

Agrawalova zpráva zaměstnancům zní:

Agrawal: „Tým,

Objevily se zprávy, které nastiňují tvrzení o postupech společnosti Twitter v oblasti ochrany soukromí, bezpečnosti a ochrany údajů, která vznesl Mudge Zatko, bývalý manažer společnosti Twitter, který byl v lednu 2022 propuštěn kvůli neefektivnímu vedení a špatnému výkonu. Zveřejněná redigovaná tvrzení prověřujeme, ale to, co jsme zatím viděli, je falešný příběh, který je plný nesrovnalostí a nepřesností a je prezentován bez důležitých souvislostí.

Vím, že je to frustrující a matoucí čtení, vzhledem k tomu, že Mudge byl odpovědný za mnoho aspektů této práce, které nyní více než šest měsíců po svém propuštění nepřesně líčí. Nic z toho však neubírá nic na důležité práci, kterou jste vykonal a nadále vykonáváte pro ochranu soukromí a bezpečnosti našich zákazníků a jejich údajů. Jen v letošním roce jsme významně urychlili náš pokrok díky zvýšenému soustředění a neuvěřitelnému vedení Ley Kissnerové, Damiena Kierana a Nicka Caldwella. Tato práce je pro nás i nadále důležitou prioritou, a pokud si chcete přečíst více o našem přístupu, shrnutí najdete zde.

Vzhledem k tomu, že je Twitter v současné době středem pozornosti, můžeme předpokládat, že se v následujících dnech budeme setkávat s dalšími titulky – to nám naši práci jen ztíží. Vím, že všichni jste hrdí na naši společnou práci a na hodnoty, kterými se řídíme. Budeme usilovat o všechny cesty, abychom obhájili naši integritu jako společnosti a uvedli vše na pravou míru.

Uvidíme se zítra v „OneTeamu,

Parag

V návaznosti na článek deníku Washington Post o stížnosti whistleblowera Twitteru právní tým Elona Muska uvedl, že chce vyslechnout bývalého šéfa bezpečnosti Peitera Zatka.

Donnie O’Sullivan ze CNN před chvílí na Twitteru napsal, že Muskův právník Alex Spiro chce mluvit s whistleblowerem Twitteru:

„Panu Zatkovi jsme již vydali předvolání a jeho odchod i odchod dalších klíčových zaměstnanců nám připadal zajímavý ve světle toho, co jsme zjistili.“

* * *

Den poté, co právní tým Elona Muska předvolal bývalého generálního ředitele Twitteru Jacka Dorseyho v rámci pokračující snahy bojovat proti žalobě společnosti provozující sociální média, která má miliardáře donutit k tomu, aby pokračoval v akviziční transakci v hodnotě 44 miliard dolarů. Deník Washington Post zveřejnil novou zprávu, v níž tvrdí, že vedení společnosti klamalo federální regulační orgány a představenstvo společnosti ohledně „extrémních a závažných nedostatků“ v boji proti hackerům.

WaPo citoval stížnost whistleblowera, bývalého šéfa bezpečnostního oddělení Peitera Zatka, který uvedl, že na některých serverech společnosti běží zastaralý software a vedení zatajuje kritické informace o narušení bezpečnosti dat. Bezoův zpravodajský server vyzpovídal více než desítku současných i bývalých zaměstnanců ohledně minulých nedostatků.

Stížnost byla minulý měsíc podána u SEC, DoJ a FTC. Uvádí se v ní, že tisíce zaměstnanců měly přístup k základnímu softwaru společnosti, což vedlo k únikům dat a hackerským útokům na vysoce postavené uživatele.

WaPo uvedl, že dokument oznamovatele tvrdí, že vedení upřednostňovalo růst počtu uživatelů před snižováním spamu a odměňovalo vedoucí pracovníky peněžními bonusy až do výše 10 milionů dolarů za zvýšení počtu denních uživatelů.

Stížnost uvádí, že výkonný ředitel Parag Agrawal „lhal“, když v květnu řekl, že společnost je „silně motivována k odhalování a odstraňování co největšího množství spamu“.

V rozhovoru pro WaPo Zatko uvedl, že jeho rozhodnutí odhalit veřejnosti selhání Twitteru je pokračováním jeho předchozí práce odhalující bezpečnostní nedostatky ve společnosti.

„Cítil jsem se eticky zavázán. Není to lehký krok,“ řekl Zatko, kterého Agrawal v lednu vyhodil. O tom, co se na Twitteru stalo, odmítl hovořit, pouze se postavil za formální stížnost. Podle pravidel SEC pro whistleblowery má nárok na právní ochranu proti odplatě a také na případnou finanční odměnu. -WaPo

Mluvčí společnosti Rebecca Hahnová sdělila WaPo, že Zatkova obvinění jsou „plná nepřesností“ a že „bezpečnost a ochrana soukromí jsou dlouhodobě nejvyššími prioritami společnosti Twitter“.

Twitter také uvedl, že Zatko byl začátkem tohoto roku propuštěn z vedoucí funkce ve společnosti kvůli neefektivnímu vedení a…

Zdroj: zerohedge.com