Případ se týká muže z Bratislavského kraje. Zatím není jasné, zda se jedná o domácí případ, nebo byla osoba pokousána mimo Slovensko. TASR informoval Marek Eliáš z oddělení komunikace Úřadu veřejného zdravotnictví (ÚVZ) Slovenské republiky. (Foto: Youtube / ilustrační)

„Onemocnění bylo zjištěno u osoby ve věkové skupině nad 60 let. Vzhledem k tomu, že se pohybovala mezi Bratislavou a maďarskou obcí Rajka, nelze určit, zda se jedná o autochtonní (domácí) případ, nebo byla osoba pokousána mimo území Slovenské republiky,“ uvedl Eliáš. Epidemiologické vyšetřování podle něj stále probíhá.

Západonilská horečka je akutní horečnaté onemocnění způsobené virem z čeledi Flaviviridae. U lidí byla poprvé zaznamenána v roce 1937 v Ugandě. Nejčastěji ji přenášejí komáři a bylo zjištěno, že se přenáší také při transplantaci orgánů, po transfuzi krve nebo transplacentárně. Podle ministerstva zdravotnictví není přenos z člověka na člověka reálný.

Inkubační doba je obvykle dva až 15 dní, nejčastěji dva až šest dní. Klinické příznaky onemocnění zahrnují náhlé zvýšení teploty, bolest hlavy, bolest v krku, bolest pohybového aparátu, zvýšenou únavu, nechutenství a přítomnost kožní vyrážky. „V naprosté většině případů se horečka projevuje jako mírné onemocnění podobné chřipce. Přibližně 80 % lidských infekcí probíhá bez příznaků,“ dodal Elias.

V současné době neexistuje žádná specifická léčba západonilské horečky ani účinná vakcína. Prevence je podle hygienické stanice založena především na ochraně před komářím bodnutím.

Jedná se o druhý případ, který se objevil na Slovensku, první byl zaznamenán v září 2019. Eliáš nevidí důvod k vyvolávání paniky.

Zdroj: info.sk