Vypadá to, že německá kancléřka Angela Merkel předjímá ekonomický a vojenský kolaps Ukrajiny. Berlínské úřednictvo přirozeně velice tvrdě pracuje na mírovém plánu. Aby Merkelová odvrátila fiasko, tak teď musí s ruským presidentem Vladimirem Putinem diskutovat o příměří. Tahle válka by totiž pro rebely mohla dopadnout dobře. Merkelová a francouzský president Francois Hollande se ve čtvrtek sešli s ukrajinským presidentem Petrem Porošenkem. V pátek pak pokračovali na své cestě za Putinem do Moskvy.


Spolková vláda popřela novinové zprávy o mírovém plánu Německa a Francie pro Ukrajinu. „To není pravda,“ řekl ve čtvrtek večer vládní mluvčí pro zprávu do pátečního vydání Süddeutsche Zeitung (SZ). The Journal referoval, že kancléřka Merkelová a francouzský president Francois Hollande chtějí kyjevskému presidentovi Petro Porošenkovi ve čtvrtek v noci navrhnout okamžité zastavení palby.

Avšak SZ přesvědčený tímto popření napsal, že se po několik dnů připravoval nový program, do čehož se zapojili vysocí vládní činitelé. Jako spouštěč toho se jeví kombinace vojenských zisků separatistů spolu s debatou o vyslání smrtících zbraní na Ukrajinu v Americe.

Porošenko chce dát na srozuměnou, že teď už nastala poslední šance zachránit Ukrajinu před dramatickou vojenskou porážkou a ekonomickým kolapsem. Ve čtvrtek zvedla Ukrajinská centrální banka svou klíčovou úrokovou sazbu o pět procentních bodů na 19,5 procenta a kurz místní měny UAH ztratil skoro polovinu své hodnoty.

Vypadá to tudíž, že Merkelové s Hollandem teď už poradili, aby si okamžitě o řešení tohoto konfliktu promluvili s Putinem.

Separatistům by se výměnou za zastavení palby na východní Ukrajině udělila široká autonomie, a to by pokrývalo větší oblast, než se plánovalo před tím. Demarkační linie, která byla stanovená v Minské dohodě, je teď už neudržitelná. Podle SZ teritoriální zisky separatistů nezbytně k navrhovanému autonomnímu regionu přidají až 1500 dalších kilometrů čtverečních.

Zdroje sice nebyly prozrazeny, ale SZ je obvykle o těchto záležitostech dobře informovaný.

Avšak i když by mírový plán v ohlášené podobě už měl být připraven k podpisu Angelou Merkel, tak se dá vojenský a ekonomický kolaps Ukrajiny stejně evidentně čekat.

Hollande s Merkelovou se ve čtvrtek sešli v Kyjevě s Porošenkem, aby našli východisko z eskalace této situace. V pátek chtějí v Moskvě s ruským presidentem Vladimirem Putinem prodiskutovat ukončení tohoto konfliktu. Na pozadí tohoto diplomatického úsilí ale na východě Ukrajiny narůstá násilnost tamních bitev.

Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier odcestoval ve čtvrtek do Lotyšska a Polska, aby tam tuto krizi prodiskutoval se svými protějšky. Steinmeier varoval před „naprostou ztrátou kontroly“ nad vojenským konfliktem na východě Ukrajiny. Navíc by se měly prozkoumat způsoby, jak „situaci uklidnit, než se konflikt vymkne kontrole a přestane být přístupný řešením pomocí navrhovaných politik.“

Tento týden jak Human Rights Watch, tak OSCE referovaly, že v Lugansku byly nalezeny úlomky klastrových pum. Existují důkazy, že je vypálila ukrajinská armáda. Útok zranil dva civilisty; dva další zabil a zasažen mohl být i neznámý počet dalších civilistů.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz