Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že vojáci na Hadím ostrově „hrdinně zemřeli“, ale pohraniční stráž tvrdí, že má naději, že jsou naživu. (Foto: Youtube)

Ukrajinští vojáci, kteří měli zahynout při obraně ostrova poté, co řekli ruské válečné lodi „jdi do prdele“, jsou podle ukrajinské státní pohraniční stráže možná stále naživu.

Původní zprávy uváděly, že 13 pohraničníků zemřelo poté, co se ve čtvrtek odmítli vzdát Hadího ostrova, který se nachází 186 mil (300 km) západně od Krymu, před ruským leteckým a námořním bombardováním.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu po prvním dni ruské invaze oznámil, že všem vojákům posmrtně udělí vyznamenání Hrdina Ukrajiny. „Všichni pohraničníci zemřeli hrdinsky, ale nevzdali se,“ řekl Zelenskyj.

Na výzvu, aby složili zbraně, prý důstojníkovi na palubě ruské válečné lodi odpověděli vyzývavě: „Ruská válečná loď, jděte do prdele“.

V nedávném prohlášení zveřejněném na Facebooku však Státní pohraniční služba Ukrajiny uvedla: „Pevně věříme, že všichni ukrajinští obránci ostrova Zmiinyi (Hadí) mohou být naživu.“

„Po obdržení informací o jejich možném umístění provádí [pohraniční služba] společně s ozbrojenými silami Ukrajiny práce na identifikaci našich vojáků.“

Uvedla, že předběžné informace o tom, že pohraničníci mohou být mrtví, přišly ještě předtím, než s nimi muži ztratili kontakt. „Upřímně doufáme, že se chlapci co nejdříve vrátí domů,“ uvedla a dodala, že doufá, že zprávy o smrti vojáků se ukázaly jako mylné. „Sláva ukrajinským obráncům!“ dodala.

Hadí ostrov – v ukrajinštině známý jako ostrov Zmiinyi – se nachází poblíž ukrajinského a rumunského pobřeží Černého moře a již dříve byl předmětem územního sporu mezi oběma zeměmi.

Na ostrově se nachází námořní výzkumná stanice a jeho námořní hranice zasahují do oblasti, která je považována za strategicky důležitou z hlediska zdrojů včetně ropy.

Zdroj: theguardian.com