K sobotnímu odpolednímu protestu proti covid opatřenímí vyzvalo několik skupin na sociálních sítích a vyústilo k nepovolené návštěvě vánočních trhů. (Foto: Youtube)

Protest začal ve 14 hodin a u památníku Gëlle Fra vypuklo napětí mezi policií a protestujícími.

Podle policie se v prostoru parkoviště Glacis v Lucemburku shromáždilo asi dva tisíce lidí, kteří protestovali proti „represivním opatřením“, jež úřady již několik měsíců přijímají v boji proti šíření koronaviru.

Organizátoři požádali účastníky, aby zachovali klid a zejména se „nenechali vyprovokovat“.

Napětí nakonec vypuklo na vánočním trhu na náměstí Place de la Constitution v okolí památníku Gëlle Fra kolem půl čtvrté odpoledne, když několik stánků odmítlo některým protestujícím podávat teplé nápoje.

Ti se pustili do bourání několika zábran, aby mohli vstoupit na místo, aniž by se prokázali tzv. certifikátem CovidCheck.

Účastníci také kritizovali opatření přijímaná ve školách nebo týkající se dětí, které chtějí „ochránit“ před „zdravotnickou diktaturou“.

Všechny tyto důvody, jak tvrdí protestující, je vedly k pochodu v hlavním městě, aby dali úřadům najevo, že nesouhlasí s rozhodnutími přijatými v posledních týdnech.

Zdroj: rtl.lu