Historici diskutují o fotografii a knize, podle níž německý diktátor v roce 1945 uprchl do Brazílie, kde žil pod falešným jménem se svou milenkou až do 95 let. Západní média se znovu zajímají o vydání knihy z roku 2014 brazilské spisovatelky a historičky Guerreyro Simoni Renee Diazové. Podle knihy "Hitler v Brazílii – jeho život a smrt" v roce 1945 utekl Hitler z Německa do Jižní Ameriky.

Žil nejprve v Argentině, pak v Paraguayi, až se usadil v brazilském městečku nedaleko hranic s Bolívií. Führer žil inkognito, a kvůli konspiraci byla jeho společnicí černoška. Podle britského deníku Express, Simoni uvedlazfotografické důkazy, že Hitler zemřel stářím v roce 1984 ve věku 95 let.

Simoni ve své knize přináší příběhy místních obyvatel, že „starý Němec" žil společně s černou ženou jménem Kutinga a skrýval pod jménem Adolf Leipsig. Diktátor si, tvrdí historička, postavil dům v blízkosti jeskyně, kde našel poklad. Šťastně dožil vysokého věku, dodržuje tajemství, a foto dovolil jen dva roky před svojí smrtí.

Simon, která je brazilskou Židovkou, odmítá uznat, že Führer spáchal sebevraždu ve svém bunkru v Berlíně 30. dubna 1945. Požaduje exhumaci ostatků Leipsiga k provedení testů DNA zahrnující žijící příbuzné Hitlera.

Na fotografii, kterou uvedla Simoni jako potvrzení své teorie, je docela obtížné vidět do tváře muže, který má být podle všeho Hitler. Zároveň přiznala, že si zpočátku myslela, že příběhy místní obyvatel jsou vtipem, ale nyní ke „přesvědčena, že je to pravda, a Adolf Hitler sem nepřišel náhodou".

Kromě fotografií a příběhů kniha obsahuje svědectví polské zdravotní sestry pracující v místní nemocnici. Uvedla, že na začátku roku 1980 ve své nemocnici léčili Hitlera.

Navíc byly v roce 2009 vyhlášeny výsledky genetického testu, jehož výsledky ukázaly, že fragmenty lebky nalezené v blízkosti bunkru v Berlíně nepatřily Hitlerovi. Za „fragmenty lebky Führera", se někdo snažil vydávat ženské úlomky lebky.

Jak noviny poznamenaly, teorie Hitlerova útěku není nová. V roce 2011 dva britští historici Gerrard Williams a Simon Dunstan publikovali výsledky svého vyšetřování, podle kterého Vůdce utekl se svou milenkou Evou Braunovou do Patagonie. Vědci argumentovali, že Hitler zemřel v roce 1962 ve věku 73 a měl dvě dcery.

Navzdory tomu, že historik Guy Walters nazval tuto teorii „nesmysl na dva tisíce procent" a "hanbou konspiračních teorií", a brazilští akademici ho v tom podpořili, někteří badatelé mají sklon věřit tomu, že teorie o úniku Hitlera je pravdivá.

Faktem je, že na skutečnosti smrti Hitlera v bunkru trval především jeho bodyguard Rochus Misch, který zemřel v září 2013 ve věku 96 let. Tvrdil, že naposledy viděl Hitlera ležel s hlavou na stole, a předtím uslyšel výstřel za dveřmi.

Mnozí historici ale věří, že „sebevražda" Führera byla nahrána. Existuje mnoho faktů, že klíčoví představitelé Třetí říše nezahynuli a nestáli před soudem, a uprchl do „neutrálních" nebo „spojeneckých" zemí Latinské Ameriky. Po válce tam nalezly útočiště desítky tisíc německých přistěhovalců, a „estetika“ Třetí říše není zakázána a je velmi populární v mnoha zemích kontinentu.

Zdroj: express.co.ukpz.cz