Poslanci Evropského parlamentu hlasovali pro zbavení imunity bývalého šéfa katalánské vlády a evropského poslance Carlese Puigdemonta a dvou dalších poslanců Evropského parlamentu – Toniho Comína a Clary Ponsatíové, proti nimž bylo zahájeno ve Španělsku soudní stíhání v souvislosti s uspořádáním nezákonného referenda v Katalánsku v roce 2017. (Foto: Flickr)

Rozhodnutí o zbavení poslanecké imunity bylo podpořeno většinou hlasů. Mj. pro zbavení poslanecké imunity Carlese Puigdemonta hlasovalo 400 poslanců, 248 jich vystoupilo proti a 45 se hlasování zdrželo.

Pro zbavení těchto poslanců imunity hlasoval dříve parlamentní výbor pro právní otázky. O poslanecké mandáty ale nepřijdou.

Zbavení poslanecké imunity může přivést k obnovení projednání žádostí o extradici Comína a Puigdemonta do Španělska u belgických soudů.

Případ Ponsatíové má rozebírat britská justice, protože žije ve Velké Británii.

Puigdemont a několik bývalých členů jeho vlády odjeli ze Španělska hned po nezákonném vyhlášení nezávislosti Katalánska regionálním parlamentem koncem října roku 2017.

Bylo pak po nich vyhlášeno národní a evropské pátrání. V květnu roku 2019 byli Puigdemont, Comín a Ponsatíová zvoleni do Evropského parlamentu.

V lednu roku 2020 zaslal předseda Nejvyššího soudu Španělska Carlos Lesmes předsedovi Evropského parlamentu Davidu Sassolimu dotaz o zbavení evropských poslanců imunity.

Nejvyšší soud oznámil, že trestní řízení s nimi pokračuje. Případ byl předložen k projednání výboru pro právní otázky.

Ve zprávě, kterou připravil bulharský evropský poslanec Angel Džambazki, se doporučovalo zbavit je poslanecké imunity, protože činy, které projednává španělský soud, byly spáchány před jejich zvolením do Evropského parlamentu a nebyly spojeny s jejich poslaneckou aktivitou.

V lednu tohoto roku belgický soud definitivně odmítl Španělsku extradici dalšího bývalého člena Puigdemontovy vlády Lluíse Puiga.

Zdroj: politico.eu