Mluvčí Ministerstva zahraničí RF Maria Zacharovová nevylučuje, že Norsko mohlo využít skandál kolem GPS během cvičení NATO za účelem odpoutání pozornosti od domácích problémů.

„Norský ministr obrany znovu obvinil Rusko z vytvoření jakýchsi poruch signálu navigace GPS, jež údajně zkomplikovaly činnost civilního letectva na severu země. Pro řadu západních politiků se již stalo zvykem vinit Rusko ze všeho, aniž by uvedli nějaké důkazy anebo nás požádali o oficiální komentář," řekla Zacharovová na brífinku.

Poznamenala, že by norští partneři mohli dostat od ruské strany kompetentní odpověď na všechny otázky, které je zajímají.

„Avšak žádné úřední dotazy jsme neobdrželi, i když bychom mohli poskytnout důkladnou odpověď na všechny otázky, které je zajímají. Je těžké se zbavit dojmu, že norský ministr obrany potřeboval tyto nehorázné historky, aby odpoutal pozornost veřejnosti od sílícího skandálu, například s nejnovější fregatou norské vojenské flotily Helgeingstad, která se 8. listopadu srazila s ropným tankerem a potopila se v okolí Bergenu," řekla.

Zacharovová dodala, že podle údajů mezinárodního systému automatické identifikace lodí, plula tato fregata vybavená raketovou zbraní s vypnutým transpondérem a přímo proti tankeru, proto ji tanker neviděl.