V pondělí byl v Sýrii den zákazu agitace. V úterý volí země svého prezidenta a experti mají za to, že jsou vlastně dvě varianty: buď Asad, anebo Al-Káida. Hlasování se má konat 3. června. Jeho průběh budou sledovat parlamentní poslanci z 30 přátelských států včetně Ruska. Spolu s prezidentem Bašárem Asadem kandidují málo známí politici: komunistický poslanec z Aleppa Maher Abdel Hafíz Hadžár a podnikatel Hasan Abdel Illáhi an-Núri, bývalý ministr, který je předákem Národní iniciativy pro reformy. První hájí zájmy pracujících mas, jež byly postiženy krizí, kdežto Núri pokládá za prioritní boj s korupcí a podporu střední třídy.


Podle předběžných prognóz je výsledek voleb předurčen a pro Asada odhlasuje nejméně 70% občanů, kteří se zúčastní voleb. Tohle řekl ředitel Centra blízkovýchodních bádání Oklahomské univerzity Joshua Landis:

[quote align="center" color="#999999"]

Asad v podstatě nemá oponenty, pouze několik uchazečů, kteří vystupují proti němu, avšak ti všichni prohlásili, že budou šťastní, když Asad zvítězí. Tyto volby jsou pokusem Asada ještě jednou ukázat, že kontroluje situaci v zemi. Volby se konají ve chvíli, kdy je stále větší počet Syřanů zklamaných z revoluce, kterou již nepovažují za alternativu Asada.[/quote]

Podle mínění syrského politologa Mehdiho Dahlula, první alternativní prezidentské volby v novodobých syrských dějinách se stanou významným krokem na cestě k demokratickému pluralismu. Jejich uskutečnění v ústavním termínu znamená vítězství nezávislé volby syrského lidu. Podle jeho slov, pro další politické kroky Damašku je velmi důležité, kolik lidí bude v úterý hlasovat pro Asada.

Optimistické prognózy ohledně budoucnosti Sýrie jsou tak či jinak spojeny s Asadovým jménem. Nynější prezident, nehledě na různá hodnocení jeho osobnosti, je snad jediný činný politik, který dokáže dostat zemi z téhle dramatické slepé uličky, v níž se octla také vinou Západu, který rozhodl podpořit „arabské jaro“ bez ohledu na zvláštnosti tohoto regionu.

Podle mínění většiny expertů, Sýrie se dnes nachází na rozcestí: buď Asad zůstane prezidentem, nebo Al-Káida se chopí moci a zvítězí ve válce proti teroristům. Prezidentské volby jsou vhodným okamžikem pro vládu, aby ukázala, že kontroluje situaci v zemi.

Zdroj: czech.ruvr.ru

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]