Španělská vláda by mohla určit hlavní muslimské slavnosti jako státní svátky, řekl vedoucí diplomat. Kariérní diplomat, který v současnosti radí ministerstvu spravedlnosti své země v mezi-náboženských vztazích, Javier Herrera-García Canturri řekl, že vláda o tomto kroku „uvažuje“, až během letošního roku s balíčkem reforem pracovního zákonodárství.


V interview s tiskovou agenturou Europa Press rovněž řekl, že vláda by mohla lidem dovolit, aby 0,7 procenta své daně z příjmu mohli určit pro různá náboženství včetně islámu, judaismu, protestantských církví nebo buddhismu.

V současnosti se mohou rozhodnout pouze to dát buď Katolické církvi, nebo alternativně ty peníze určit do vládního kulturního rozpočtu.

Jelikož islám spolu s některými dalšími vyznáními nemá formální institucionální strukturu, tak není jasné, které organizace ty peníze opravdu dostanou.

Veřejné svátky se napříč celou zemí široce liší, ač každá oblast má omezení, že se jich smí určovat jen 13 ročně s tím, že o devíti z nich rozhodne centrální vláda. Pokud by vláda muslimské svátky zavedla, musela by tudíž odstranit svátky jiné, které mají buď křesťanskou, nebo občanskou povahu.

V současnosti je šest celonárodních svátků křesťanskou oslavou včetně Vánoc, Tří králů, Velkého pátku a Dušiček. Ostatní jsou sekulární.