První místopředseda krymské vlády Michail Šeremet vyzval Evropskou unii, aby se přestala vměšovat do vnitřních záležitostí tohoto regionu a přestat diskriminovat obyvatele Krymu. V reakci na volby do ruské státní dumy na Krymu, kde se konaly volby poprvé, Evropská unie oznámila, že neuzná krymské zvolené poslance, protože neuznává uspořádání voleb na poloostrově.


Šeremet se domnívá, že postoj EU připomíná hosta, který nemohl přijít na svatbu, a tak řekl, že manželství za neplatné. „Hloupá situace, my nelezeme do jejich vnitřní politiky. Žijeme v jiné zcela zemi, žijeme v Rusku, a je důležité, aby Rusko tyto volby uznalo, a vše ostatní nemá žádný vliv na situaci, na to co se děje," řekl Šeremet agentuře RIA Novosti.  

Podle něj si obyvatelé Krymu zvykli na neobjektivní postoj západních zemích, proto tolik pozornosti jejich tvrzení nevěnují. Šeremet uvedl, že Západ „by měl změnit rétoriku" a začít „říkat, co to ve skutečnosti je".

Krym se stal ruský region po březnovém referendu 2014, v němž 96,77% voličů republiky Krym a 95,6% obyvatel Sevastopolu se hlasovalo ve prospěch vstupu do Ruské federace. Krymské úřady uspořádaly referendum po převratu na Ukrajině v únoru 2014. Ukrajina se i nadále domnívá, že Krym je její, ale jde o dočasně okupované území. Ruské vedení opakovaně uvedlo, že obyvatelé Krymu demokratickým způsobem, plně v souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN (ačkoliv ta to pod nátlakem USA a EU neuznala), hlasovali ve prospěch sjednocení s Ruskem. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je otázka Krymu „definitivně uzavřena".

Zdroj:  ria.rupz.cz