Vědci z Moskevského fyzikálně-technického institutu našli způsob, jak získat lék pro efektivní boj s rakovinou a mononukleózou, ten je obsažen v semenech obyčejného kopru nebo petržele. „Důležitým úkolem dnes není jen hledání nových mechanismů boje s rakovinou, ale i zdokonalování již existujících. Našli jsme jednoduchý způsob, jak získávat glaziovianin A jeho strukturní analogie, které brzdí růst opuchlých buněk, z laciné rostlinné suroviny," informoval Alexandr Kiseljov z moskevského institutu.


Kiseljov a jeho kolegové vymysleli levný způsob syntézy glaziovianinu A. Pro výrobu látky se využívají sloučeniny, které jsou ve velkém množství obsaženy v semenech kopru a petržele. Ruská varianta výroby molekul tohoto protirakovinného preparátu je levnější nejen kvůli využití rozšířené suroviny, ale i kvůli menšímu počtu stádií syntézy a menšímu seznamu využívaných katalyzátorů.

Chemikům se podařilo syntetizovat celou řadu dalších látek, které jsou analogické pro hledání nových léků proti rakovině. Jejich aktivita proti opuchlým buňkám byla testována dvěma způsoby: na embryonálních mořských ježcích a na rakovinových buňkách člověka.