Tento týden se začínají vynořovat náznaky, že rakouské presidentské volby byly konzervativnímu populistovi, kterého těsně porazil levičák ze strany Zelených, ukradeny poté, co bylo odhaleno, že kriticky důležité poštovní hlasy, které nakonec obrátily výsledek tohoto klání, byly tu noc před tím otevřeny bez přítomnosti volebních činitelů, což by mělo být porušením spolkového zákona. Široce se očekávalo, že v těsném souboji s jeho rivalem ze strany Zelených Alexander van der Bellenem se na vrchol dostane Norbert Hofer ze strany Svobodných označovaný médii za „krajního pravičáka“.


Hofer nad Bellenem před spočítáním poštovních hlasů vedl o nepatrný rozdíl. Tomuto socialistovi se ale povedlo to dotáhnout na převahu 0,6% s pomocí hlasů chybějících u uren, což mu umožnilo Hofera porazit poměrem 50,3 procent ku 49,7 procentům.

Poté příznivci strany Svobodných okamžitě tvrdili, že to hlasování mohlo být zmanipulované. Hofer však veřejně oznámil, že je s legitimitou výsledku spokojený a vyzval své voliče, aby se soustředili na pomoc této straně, aby uspěla v příštích parlamentních volbách.

Brzy se ale objevily důkazy, které posílily podezření těch, kdo si myslí, že ty volby byly ukradené.

Jak dnes referoval rozšířený rakouský deník Die Presse, mluvčí ministerstva vnitra Robert Stein odhalil, že poštovní hlasy byly otevřeny a spočítány v neděli v noci ve čtyřech různých okresech v Carinthii bez přítomnosti oficiálních volebních svědků, což vyvolalo stížnost úřadu prokuratury pro hospodářskou zločinnost a korupci státních úředníků.

Podle zákona by ty v urnách chybějící hlasy měly být otevřeny v 9:00 h v pondělí před činiteli volební komise. „Vnější obálky chybějících volebních karet byly ale už předem otevřeny,“ uvádí tato zpráva.

Ve všech řečených okresech před započtením poštovních hlasů vedl Hofer nad Bellenem.

Ten socialista v poštovních hlasech celonárodně zvítězil 61,7 procenty, ale jen 55,2 procenty v Carinthii. Avšak ještě se uvidí, že jestli nebudou odhaleny ještě další potenciální manipulace.

Poté, co Hofer a předseda Strany Svobodných Heinz-Christian Strache nejdříve náznaky volebních manipulací nebrali vážně, teď už vyšetřování ministerstva vnitra podporují s tím, že Hofer to komentuje, že „na tom počítání poštovních hlasů bylo něco trošičku divného.“

Strache rovněž poukázal na nesrovnalosti v Linzu a ve Waidhofenu, kde bylo více hlasů než obyvatel.

„Ač v té malé venkovské obci v Dolních Rakousech Waidhofen a der Ybbs bylo registrováno pouze 9 000 lidí, tak ti, co počítali voličskou účast, tvrdili, že účast byla 13 000 (149,9 procenta),“ hlásil Express.