USA a jejich spojenci z NATO vycházejí z toho, že ostré neshody s Ruskem budou mít dlouhodobý ráz, a hodlají v tomto období zaujímat „tvrdý, ale současně vyvážený přístup“ ve vztazích s Moskvou. Prohlásil to ministr obrany USA Ashton Carter, který se včera vydal na evropské turné. Uprostřed týdne se v Bruselu sejdou ministři obrany zemí aliance, kteří projednají jakýsi tajný dokument vypracovaný velením NATO. Západní vojenská aliance hodlá pozorně prostudovat reálné možnosti jaderného potenciálu Moskvy.


Důvodem se stalo prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že Rusko hodlá v nejbližší době doplnit své arzenály čtyřiceti novými mezikontinentálními balistickými raketami, které mohou překonat dokonce i ty nejmodernější systémy protiraketové obrany.

Podle slov Ashtona Cartera se bude na této poradě hovořit o nutnosti přizpůsobení se aliance novým podmínkám v oblasti bezpečnosti v souvislosti s událostmi na Ukrajině a vyhrocením vztahů s Ruskem.

„Adaptace, o které mluvím, řekl šéf Pentagonu, je vyvolána tím, že očekáváme, že Rusko se zřejmě za Vladimíra Putina nebo dokonce i později nezmění. Šéf Pentagonu rovněž kritizoval Putinovo prohlášení o tom, že Moskva zaměří své „úderné síly na ta území, která jsou zdrojem hrozby", jako nemístné. Podle Carterových slov Spojené státy i nadále realizují důležitou spolupráci s Ruskem v řadě oblastí, včetně jednání o jaderném programu Íránu a boje s terorismem.

USA se hodlají spolu se svými spojenci řídit ve vztahu k Rusku „tvrdým, ale vyváženým" postojem, který bude rovněž předpokládat kroky zaměřené na upevňování bezpečnosti evropských zemí NATO. Když Carter odpovídal na otázku, jestli Washington počítá s tím, že se politika Moskvy změní, řekl, že v takový vývoj událostí doufá, není o tom ale přesvědčen".

Dříve se už v německých médiích objevily informace o tom, že Francie a Německo se vyslovily proti plánům USA rozmístit jaderné rakety v Evropě.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: cz.sputniknews.com