Politický systém Spojených států amerických už nedokáže vyrábět důstojné politické představitele, píše americký politolog a bývalý státní činitel Paul Craig Roberts ve svém blogu. Podle jeho názoru, jestliže se podíváme na tu „ubohou sbírku" kandidátů na řízení „jediné a nenahraditelné mocnosti", uvidíme „seskupení" nic neznamenajících politiků. [quote align="center" color="#999999"] „Současná Amerika je podobná Římské říši v době jejího západu, kdy nepřátelské klany mezi sebou bojovaly a pokoučely se posadit na trůn marionetku", říká americký publicista.[/quote]


Ve Spojených státech, píše, „vedoucí" pozice jsou závislé na finanční podpoře isteblišmentu: prezident a přední političtí činitelé zastupují zájmy pouze šesti vlivných skupin, víc nikoho nic nezajímá. Složitá situace je i v druhých zemích se západním typem politického vedení: v Evropě, Velké Británii, Austrálii a Kanadě je rozený vůdčí typ zavržen systémem. Současně politolog upozorňuje, že současní národní vůdčí osobnosti se objevují v Euroasii a v Latinské Americe.

[quote align="center" color="#999999"]

„Současní američtí vůdcové nesahají ani po paty Vladimiru Putinovi nebo vedoucím činitelům Číny, Bolívie, Venezuely, Argentiny, Brazílie nebo Indie", poznamenává publicista. [/quote]

Mezi kandidáty na post prezidenta USA Paul Craig Roberts uděluje zvláštní místo miliardáři Donaldu Trumpovi, který se nedávno zapojil do závodu o mandát. Podle názoru politologa je tento člověk dostatečně bohatý, aby se „neprodával" vlivným skupinám v zájmu dosažení materiálního blahobytu. Na ruku mu může jít i vlastní „zdravý egoismus" — imunita proti vlivu ekonomických skupin, určujících chod americké politiky. Ale i tak, Donald Trump má daleko k vysoké laťce politického vedení, stanovené Ruskem a dalšími státy.

„Jestliže Trump — je to náš nejlepší výběr, tak si představte, v jaké smutné situaci jsme se ocitli", uzavírá americký publicista.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com